Zorana Mihajlović: SPC da bude dobar partner u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i da ne vrši pritisak na Vučića

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović očekuje da Srpska pravoslavna crkva (SPC) bude dobar partner u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i da ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pre početka razgovora o Kosovu.

 

„Srbiji je potrebna nova politika koja za cilj ima bolji život naših sunarodnika na Kosovu, politiku zaštite naše kulturne i verske baštine, očuvanje ekonomskih interesa i pomirenja sa albanskim narodom“, navela je Mihajlović u saopštenju.
Nedavno je Zorana Mihajlović odlikovana ordenom Sv.Simeona Mirotočivog upravo od strane predstavnika SPC.

„Verujem da ono što misli crkva i narod, misli i naš predsednik“, rekao je patrijarh za „Večernje novosti“ od nedelje 17. septembra, odgovarajući na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rešavanju kosovskog pitanja.

Izvor: Nova srpska politička misao

7 komentar(a)

 1. “Ko brzo sudi brzo se i kaje“ – dali se neko od aktera ove priče pokajao – “onaj“ ko je odlučio o zaslugama i dodelilio orden ili “ona“ koja isključuje Crkvu iz prava na dijalog o sudbini Kosova i plaši se za svoga predsednika kome je Gospod dodelio prvanstvo vladalaštva. U slavu Boga i na dobrobit naroda od kojeg svi očekuju vernost, ne upitavši ga za “sud“ (mišljenje, želje, htenja). Budimo verni, pravični i ne sudimo brzo. Istine nam se pokazuju same. Nedostojno je trošiti vreme i svoje misli ogrehovljavati.

  • Pametno govoriš Kosorami. Ja negde razumem ljude što se bune i neveruju političarima. Znaju ljudi u kojim krugovima oni bitišu.
   Kosorami: “ Budimo verni, pravični i ne sudimo brzo. Istine nam se pokazuju same. Nedostojno je trošiti vreme i svoje misli ogrehovljavati. “
   Molba Bogu našem jedino može da dovede do napredka.
   Kako nam Bog da, biće nam.
   Na žalost danas a i u ranija vremena na čoveka se teško možeš osloniti.

 2. Dragiša Milić

  Njena izjava se u narodu malo drugačije navodi.I akve to zasluge ona to ima da joj se dodeli neko priznanje od strane SPC?Ona je poznata simpaizerka Amerike i NATO….. i nije baš neki simpatizer Rusije…

 3. Da nisu Sveti Simeon i Sveti Sava kod nogu Gospoda Isusa Hrista sa Presvetom Bogorodicom,Bog zna da li bi sveta i postojalo!!!

 4. poučeni time da je dotična odlikovana od strane SPC možemo pretpostaviti da je priča o Srpskom Kosovu i Metohiji završena..i da će Vučić uraditi ono što neće biti protivno stavovima većine članova sadašnjeg Sabora SPC…ali zaboravaljaju na Svetog Savu i Srpske svetitelje da li će oni tako nešto dozvoliti..

 5. Ne razumem… Šta će čavkama nojevo perje, t.j. ljudima koji za Crkvu ne mare crkveno ordenje? Nismo glupi, vidimo vrlo dobro ko ispunjava kriterijume, ko ne. Posebno kad taj neko zatrpa crkvu iz četvrtog veka.

 6. Ovome stvarno nije potreban nikakav komentar. Ko ima uši……ko ima oči…….ko ima malo mozga u glavi……

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *