NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » ŽIVETI I SLUŽITI LJUBAVI – ŽITIJE SVETOG ALEKSEJA MEČOVA

ŽIVETI I SLUŽITI LJUBAVI – ŽITIJE SVETOG ALEKSEJA MEČOVA

 

ŽIVETI I SLUŽITI LJUBAVI
Žitije Svetog Alekseja Mečova
 

 
PREDGOVOR
 
Život baćuške, oca Alekseja Mečova, proticao je na prelazu dva stoleća i obuhvata drugu polovinu devetnaestog i prvu polovinu dvadesetog veka. Odvijao se u Moskvi, u samom njenom centru.
Kao i svaki drugi ruski grad tog vremena, Moskva je, kao drevna prestonica, obilovala mnogobrojnim crkvama i belokamenim hramovima drevnog Kremlja (kremlj – gradska tvrđava, prim. prev.), koji su se isticali svojom lepotom. Većina ulica je imala dve, tri a neke i po šest, sedam crkava. Svuda unaokolo uzvišavale su se kupole krunisane krstovima, a praznični zvuci zvona su odjekivali sa svih strana.
Ali taj, pun blagočestivosti, spoljni izgled grada se u velikoj meri razlikovao od unutrašnjeg sadržaja njegovih stanovnika. Ravnodušnost i hladnoća prema religiji koji su odavno klijali, dostigli su svoj vrhunac u mnogim slojevima društva. Među inteligencijom je carovalo slobodoumlje, pravoslavna istina se zamenjivala novim, lažnim učenjima, koja su se prihvatala kao velike istine, osnovne dužnosti prema crkvi ispunjavale su se formalno i pod prinudom, što je samo pojačavalo otuđenje od religije i negovalo neprijateljstvo prema njoj. Čak su se i u prostom narodu, koji je još ostajao veran Pravoslavlju, počela da pojavljuju nova strujanja. U sumornoj magli oficijalne crkvenosti teško je bilo razlikovati pravoslavne od onih koji su to bili samo na papiru.
Međutim, u to vreme sve gušće tame, snažnije i izrazitije su se isticali lučenosci vere i blagočešća, kako među služiteljima oltara tako i među mirjanima.
Najpoznatiji savremenici baćuške, oca Alekseja, bili su: Preosvećeni Filaret, mitropolit Moskovski, episkop Teofan Zatvornik, Preosvećeni Ignjatije Brjančaninov, otac Jovan Kronštatski i optinski starci. Među moskovskim protojerejima, to su bili: otac Valentin Amfiteatrov, otac Vladimir Bogdanov, otac Aleksandar Stefanovski, otac Nikolaj Smirnov u Kadašima i dr.
Baćuška, otac Aleksej, nije bio previše primetan u godinama mira i blagostanja. Posedovao je osobitu prostodušnost koja ga nije samo prikrivala, već je mnoge i odbijala. Ali, kada su se srušili pređašnji životni principi, kada su svi počeli da gube čvrsto tlo pod nogama, ka njemu su se uputili pogledi izgubljenih i smivenih bujicom života.
Interesantno je da su ga mnogi pogrešno tumačili, osuđivali i kritikovali, a kada bi se našli u kritičnoj situaciji, hrlili su ka njemu da dobiju pomoć i savet. Njegovu reč su slušali svi, od Svjatejšeg Patrijarha, do običnog, prostog čoveka.
Doduše, to se događalo poslednjih godina, koje su završavale životni put baćuške oca Alekseja.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *