ЖИВЕТИ И СЛУЖИТИ ЉУБАВИ – ЖИТИЈЕ СВЕТОГ АЛЕКСЕЈА МЕЧОВА

 

ЖИВЕТИ И СЛУЖИТИ ЉУБАВИ
Житије Светог Алексеја Мечова
 

 
ПРЕДГОВОР
 
Живот баћушке, оца Алексеја Мечова, протицао је на прелазу два столећа и обухвата другу половину деветнаестог и прву половину двадесетог века. Одвијао се у Москви, у самом њеном центру.
Као и сваки други руски град тог времена, Москва је, као древна престоница, обиловала многобројним црквама и белокаменим храмовима древног Кремља (кремљ – градска тврђава, прим. прев.), који су се истицали својом лепотом. Већина улица је имала две, три а неке и по шест, седам цркава. Свуда унаоколо узвишавале су се куполе крунисане крстовима, а празнични звуци звона су одјекивали са свих страна.
Али тај, пун благочестивости, спољни изглед града се у великој мери разликовао од унутрашњег садржаја његових становника. Равнодушност и хладноћа према религији који су одавно клијали, достигли су свој врхунац у многим слојевима друштва. Међу интелигенцијом је царовало слободоумље, православна истина се замењивала новим, лажним учењима, која су се прихватала као велике истине, основне дужности према цркви испуњавале су се формално и под принудом, што је само појачавало отуђење од религије и неговало непријатељство према њој. Чак су се и у простом народу, који је још остајао веран Православљу, почела да појављују нова струјања. У суморној магли официјалне црквености тешко је било разликовати православне од оних који су то били само на папиру.
Међутим, у то време све гушће таме, снажније и изразитије су се истицали лученосци вере и благочешћа, како међу служитељима олтара тако и међу мирјанима.
Најпознатији савременици баћушке, оца Алексеја, били су: Преосвећени Филарет, митрополит Московски, епископ Теофан Затворник, Преосвећени Игњатије Брјанчанинов, отац Јован Кронштатски и оптински старци. Међу московским протојерејима, то су били: отац Валентин Амфитеатров, отац Владимир Богданов, отац Александар Стефановски, отац Николај Смирнов у Кадашима и др.
Баћушка, отац Алексеј, није био превише приметан у годинама мира и благостања. Поседовао је особиту простодушност која га није само прикривала, већ је многе и одбијала. Али, када су се срушили пређашњи животни принципи, када су сви почели да губе чврсто тло под ногама, ка њему су се упутили погледи изгубљених и смивених бујицом живота.
Интересантно је да су га многи погрешно тумачили, осуђивали и критиковали, а када би се нашли у критичној ситуацији, хрлили су ка њему да добију помоћ и савет. Његову реч су слушали сви, од Свјатејшег Патријарха, до обичног, простог човека.
Додуше, то се догађало последњих година, које су завршавале животни пут баћушке оца Алексеја.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.