Žitija Svetih za maj

26. MAJ
 
SPOMEN SVETOG APOSTOLA KARPA,
JEDNOG OD SEDAMDESETORICE
 
Sveti apostol Karp, jedan od Sedamdesetorice apostola, beše pratilac i sluga svetog apostola Pavla; raznosio je njegove poslanice onima kojima behu namenjene. Podvizavajući se mnogo sa apostolom Pavlom u propovedanju blagovesti Hristove, sveti Karp pretrpe mnoge napasti. Zatim bi od apostola Pavla postavljen za episkopa grada Verije u Trakiji. No sveti Karp potrudi se propovedajući evanđelje Hristovo i na ostrvu Kritu. Tu on primi u svoj dom i svetog Dionisija Areopagita. Tu on vide i Gospoda koji mu se javi u viđenju, kada Ga Karp moljaše da kazni dva grešnika, i ču glas Gospoda koji mu govoraše: Muči Mene još, jer sam gotov da ponovo budem raspet za spasenje ljudi.
Sveti Dionisije Areopagit svedoči o svetom Karpu i to, da nikada nije počinjao činodejstvovati prečiste i Životvorne Tajne dok prethodno nije imao s neba božansko viđenje[1].
Episkopujući u Veriji, sveti Karp obrati ka Hristu Bogu mnoge neznabošce. Izobličavajući pak Jevreje, on neke od njih ubedi da veruju, da je Hristos koga su oni raspeli – istiniti Bog i Tvorac svega. Ali ga zato ostali Jevreji surovo i nemilosrdno mučeše i ubiše, i on predade Dušu svoju u ruke Gospodu.[2] A česne mošti njegove bogobojažljivi hrišćani sahraniše u tom istom gradu, i one mnogim bolesnicima davahu isceljenja u slavu Hrista Boga našeg.
 
SPOMEN SVETOG APOSTOLA ALFEJA
 
Otac dvojice apostola iz Dvanaestorice, i to: Jakova Alfejeva i Mateja Evangelista. Skončao je svoj zemaljski život mirno. Bio je iz galilejekog grada Kapernauma, ali je neizvesno gde je propovedao Evanđelje[3].
 
SPOMEN SVETIH MUČENIKA AVERKIJA I JELENE
 
O nekim podacima, ovi sveti mučenici behu deca svetog apostola Alfeja, a rođeni brat i sestra svetim apostolima: Jakovu Alfejevom i Mateju Evangelistu. Oni postradaše za Hrista na ovaj način: sveti Averkije bi od nevernika privezan nag usred pčela, te skonča izujedan od pčela; a sestra njegova sveta Jelena bi kamenjem ubijena. Takvom mučeničkom smrću oboje proslaviše Boga.
 
SPOMEN PREPODOBNOG OCA NAŠEG JOVANA PSIHAITA[4]
 
Ovaj blaženi Jovan življaše u doba ikonoboračke jeresi (8. vek). Još iz rane mladosti podražavaše život svetog Jovana Krstitelja i svetog proroka Ilije. On provođaše život u surovim podvizima; mnoge ratove vođaše sa demonima, i junački ih pobeđivaše; i očisti dušu svoju potocima suza, bdenjima i posvunoćnim stajanjima na molitvi. Stoga on potoke ikonoboračke jeresi suzama svojim isuši: umovanja ikonoboraca poobara i uništi. On junački podnese gorka progonstva i tamnice, jer štiteći predanja „svetih Otaca on preziraše zakone careva. Pošto se hrabro podvizavao i zajedno sa svetima isti rat ratovao, on sa njima dobi i isti venac. Dobivši od Gospoda blagodat da čini čudesa i da isceljuje, on isceljivaše i duše i tela od bolesti, i izgonjaše nečiste duhove.
Ovaj nezaboravni podvižnik podvizavao se u osmom veku. Njemu je službu napisao prepodobni Teofan Načertani, koji je takođe stradao od kasnijih ikonoboraca (slavi se 11. oktobra).
 
SPOMEN SVETOG NOVOMUČENIKA ALEKSANDRA SOLUNSKOG[5]
 
Ovaj mučenik Hristov bi rođen u Solunu u vreme velike tiranije turske nad ovim gradom. Kao mladić zavaran bi od Turaka i poturčen. U početku ga savest nije grizla za takav postupak, i on ode na Ćabu s ostalim muhamedanskim hadžijama, i postade dervišom. No kao derviš u Solunu on se poče gorko kajati. Pri tom kajanju dođe na misao, da on ničim ne može sprati sa sebe strašni greh hristoodstupništva do samo svojom krvlju.
Kada se pokaja, dakle, i reši na mučeništvo, on se objavi pred Turcima kao hrišćanin. Turci ga bace u tamnicu, i potom stave na druge muke. No Aleksandar je samo vikao: „Kao hrišćanin sam rođen, kao Hrišćanin hoću da umrem“.
Najzad ga Turci osude na smrt, čemu se pokajani Aleksandar veoma obradova, poznavši iz toga da su mu gresi oprošteni i da Bog prima žrtvu njegovu. Bi posečen u Smirni 1794. godine i proslavljen u Crkvi nebeskoj i zemaljskoj.
 


 
NAPOMENE:
[1]Sveti Dionisije Areopagit sa velikom pohvalom govori o apostolu Karpu. U svojoj poslanici monahu Demofilu on kaže o svetom Karpu: Ovaj muž beše veliki po svojim vrlinama i odlikovaše se tako uzvišenom čistotom uma, da je posedovao veliku sposobnost za bogoviđenja.
[2]Sveti Karp postradao krajem prvoga veka.
[3]Po sv. Nikodimu Svetogorcu možda je ovde spomen ne Alfeja, nego Jakova Alfejevog, apostola iz Dvanaestorice. Po S. Evetradijadisu možda je reč o apostolu Judi i njegovoj deci: Alfeju, Averkiju i Jeleni, koji se dalje spominju.
[4]U raznim Sinaksarima ovaj prepodobni spominje se pod raznim datumima (7. ili 24. ili 30. maja).
[5]Njegovo stradanje opisano je opširnije u „Neon Martirologion“ Sv. Nikodima Svetogorca.

Jedan komentar

  1. Slava Bogu na ovom sajtu i hvala svima koji su se potrudili da stave žitija svetih ovde. Sad možemo bilo gde da ih čitamo:). Jako radosna vest. Bilo bi dobro da neko prevede i ns Engleski.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.