NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » ZEMLJA NEDOĐIJA

ZEMLJA NEDOĐIJA

 

ZEMLJA NEDOĐIJA
 
UVOD
Opasno veselje u baraci broj 99
 
Hteli bi ali ne možemo početi kao što su stari letopisci počinjali: Ljeta Gospodnjega toga i toga. Jer godina u kojoj se dogodilo ono što ćemo ispričati ni po čemu nije bila godina Božija, osim što je Bog kao i uvek svojim suncem obasjavao zle i dobre ljude i davao dažd pravednim i nepravednim. Inače to je bila godina ljudska a ne Božija. Jer je Bog popustio bio grešnim ljudima da tvore volju svoju a ne volju Njegovu. Uzalud su milioni hrišćani jutrom i večerom čitali Oče naš i govorili Bogu: Neka bude volja Tvoja kao što je na nebu (među anđelima) tako i na zemlji (među ljudima). Sprovodila se samo volja ljudska, tvorila se samo dela ljudska, pravili se samo planovi ljudski, slavili se samo ljudi, satiralo se, ubijalo, rušilo, pljačkalo, mrzelo – sve radi sreće ljudske, mimo Boga i na suprot volji Božijoj.
Zbog toga nas je stid početi kao stari letopisci: Ljeta Gospodnjega, da ne bi pravednoga Boga učinili odgovornim za sve nepravde ljudske u toj godini. Nego bolje da kažemo: Ljeta ljudskog 1944. u mesecu julu pokušan je atentat na vođu nemačkog naroda Adolfa Hitlera od strane nemačkih generala, među kojima je bio i znameniti afrikanski vojskovođ Romel. Prve vesti o tome atentatu glasile su da je Hitler ubijen. To je izazvalo veliku radost širom celoga sveta izuzev Osovinskih zemalja. Te vesti su doprle i u zarobljeničke logore u Nemačkoj, u kojima su milioni zarobljenika i sužanja svih nacija na svetu čamovali s nadom u svoje oslobođenje i povratak kući. Jer Hitler je negovao oholu mržnju Nemaca prema svima narodima, čime je prirodno izazvao mržnju svih prema Nemcima.
Vest o pogibiji Hitlerovoj doprla je i u logor koji se zvao u srpskom prevodu „Jelova Šuma“ i radost sužanja po svima barakama toga logora bila je velika, tako da nije mogla ostati prikrivena. No ta radost izrazila se bučnim veseljem zarobljenika u baraci broj 99.
A kada se proneta vest brzo opovrgla, i Hitler ostao u životu, tada je došlo naređenje, da se „likvidiraju“ svi oni koji su ma kojim načinom pokazali svoju radost zbog tobož uspelog pokušaja atentata na život Firerov. Komandantima svih zarobljeničkih logora naređeno je da pobiju kao „buntovnike“ sve one koji su odobravali smrtni pokušaj na svemoćnog vođu Rajha. I zapovest je izvršena, tj. izvršeno je krvavo čišćenje po svima logorima. Svako posle pola noći u toku nekoliko dana prolamalo je noćnu tišinu praštanje mitraljeza, kroz koje su ljudi vršili groznu volju svoju a ne blagu volju Božiju.
U baraci br. 99 bili su uglavnom Srbi, ali su tu bili privremeno smešteni i nekoliki Amerikanci, Indijanci, Crnci, Rusi, Norvežani i Poljaci. Komandir te barake bio je Srbin kapetan Spaso Spasović, profesor istorije u nekoj gimnaziji u Srbiji i rezervni oficir.
Komandant logora pak bio je dr Johan Adler, rezervni pukovnik i profesor istorije na univerzitetu. Ovaj dr Adler je mnogo cenio Spasu Spasovića zbog njegovog znanja, a još više zbog njegove retke čestitosti i skromnosti.
Ali zapovest je zapovest. Komandant logora morao je da likvidira mnoge „buntovnike“ a pre sviju sužnje iz barake broj 99.
Dr Adler je bio luteran, i puritanski je cenio istinu i čestitost iznad svih sholastičkih poluistina i etičkih advokatisanja. Pa poznavajući Spasu kao čoveka istinitog i čestitog on ga je hteo pošto poto spasti, i nikako ne dozvoliti da krv ovoga pravednika padne na njega i na decu njegovu.
Ali uz to Adler je bio ubeđeni nacionalsocijalist i veran pristalica Hitlerov, bar koliko se tiče unutarnjih socijalnih reformi.
Kako dakle da spase Spasu, komandira najnemirnije barake? Posle neprospavane noći on se obratio na najnadležnije mesto s molbom da mu se dade rok od sedam dana za ispitivanje stvari. I to mu je odobreno. Ali u diviziji bilo je nekih zavidljivaca koji nisu voleli Adlera zbog Hitlerovih simpatija prema njemu. Zato su mu poslali jednog surovog gestapovca oberšturmbandfirera, da ga kontroliše pri suđenju „buntovnicima“, da bi ga mogli optužiti kao meka i popustljiva.
Onda je otpočeto ispitivanje i suđenje zarobljenicima iz barake broj 99, na prvom mestu komandiru te barake, kapetanu Spasi Spasoviću.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *