Zdravstvene knjižice sa bar-kodom

Pitanje:
Pomaže Bog, Juče sam kod jednog prijatelja video novu zdravstvenu knjižicu sa bar kodom i onom pločicom kao na kartici za mobilni. Ja imam četvoro dece, tri srednjoškolca i jednog studenta, pa me interesuje šta je sa pravom na izbor kad su u pitanju zdravstvene knjižice, pošto znam da to pravo postoji kod ličnih karata Molim vas za savet, šta da radimo? S poštovanjem, zbogom.
Raša


Odgovor:
Dragi Rašo, Crkva uči da se stvari i razni predmeti mogu upotrebljavati na dobro ili na loše. Nije stvar do predmeta, već do onoga ko ga upotrebljava, kako i za šta ga upotrebljava? Kako i za šta služe bar kodovi i „pametne kartice”, ja ne znam pouzdano, a u Crkvi nemamo nikakvu službu koja bi se time bavila. O tome je već mnogo pisano, ali takva pitanja treba slati državnim ustanovama a ne sveštenicima.
Ono što Crkva uči i zna jeste, da naše telo, kao i duša, pripada Bogu. Ono treba da bude hram Duha Svetoga. Šta će ko nositi u džepu, u to ne zalazimo. A što se tiče samog tela, na hram ne treba kačiti niti u njega ugrađivati razne ljudske izmišljotine. Toliko ti mogu reći pouzdano. Za sva druga pitanja u vezi bar kodova i „pametnih kartica”, treba se obraćati onima koji su za njih nadležni.
Od Boga vam svako dobro želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *