Заветовање

Питање:
Помаже Бог, Моји родитељи желе да се венчају у цркви.
Проблем је у томе што се у току венчања попије мало вина, а мој отац се заветовао пре 23 године да више никад у животу неће узети ни кап алкохола. И то се заклео у мене. Све ове године он то поштује и ја се плашим да ће се можда нешто десити мени или у породици ако он то прекрши и узме мало вина на венчању.
Ја бих јако волела да се они венчају у цркви али се бојим.
Шта да радимо?
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого, То што твоји родитељи после толико година желе да склопе црквени брак, дивна је ствар. Није добро што је твој отац, да би се ослободио ружне навике узео тебе као штит, јер очигледно је да није имао превише јак карактер. Кад би се венчали у мојој парохији, ја би им предложио да пре венчања посте недељу дана, и да на исповести пре причешћа каже то што је “заветовао”. Немој да се плашиш, јер та три гутљаја које ће он попити на венчању није никако “пијење” алкохола већ означава (симболише) заједницу односно љубав њихову коју проказују кроз заједничку чашу. Кад будете заказивали венчање код вашег свештеника и њему кажите све ово, а ја се надам да ће и он поступити управо овако како сам ти предложио.
Нека ти ово буде поука, да се никад не заклињеш за нешто што треба савладати својом јаком вољом, а пре свега чврстом вером. С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.