Заветовање

Питање:
Помаже Бог постовани очи, Молим Вас да ми помогнете. Ради се о томе да сам се веома давно, пре више од 15 година, заветовала у цркви. У међувремену сам заборавила на то, а и када сам се сетила мислила сам да је то била само младалачка занешеност, и нисам испунила јер је било исувише захтевно. Исповедила сам код свештеника и он ми је рекао да се то не рачуна јер нисам могла бити свесна у том тренутку одговорности и последица које то носи са собом. Али живот је показао, веома јасно, нешто друго. Наиме, наступио је потпуни хаос у мом животу и то у кључном тренутку за мене. После дугог трагања за узроком један наш веома признати и цењени духовник ми је рекао да је то управо због тога што сам се заклела да ћу испунити, па нисам и да је то веома озбиљно. Молим Вас да ми кажете нешто више о том греху преступања заклетве или где могу да прочитам више о томе. Некада сам негде прочитала нешто о клетвопреступницима, која је казна за њих, како се ослобађа заклетва дата пред Богом или тако нешто, али у том тренутку нисам могла ни да помислим да сам то управо ја. Унапред захвална.
Јелена


Одговор:
Драга Јелена, Завет и заклетва нису исто, мада су слични по томе што се ради о обећању. Завет се може дати са заклетвом, а и без ње. На сајту Епархије средњеевропске (http: //www.spc-altena.de/latein/ebene03/eb3_hs5_us07.html) постоји објашњење о томе: ЗАВЕТ – значи обећање. Заветовати се може сваки хришћанин, рецимо да празнује неког светитеља који пада у дан када му се нешто значајно, добро или лоше, догодило, када му је тај светитељ помогао. Заветовати се може човек да помаже сиротињу, да пости одређени дан или временски период, да даје годишње одређени прилог за добро своје куће и здравље својих укућана. Хришћанин даје завет сам пред собом и пред Богом. Када се једном да завет, није добро да се обећање не одржи. Обично тада човека стиже казна. Наравно, заветовати се може само за неки позитиван посао. Не може се човек заветовати да убија, пљачка пали итд. ЗАКЛЕТВА – није у складу са хришћанским моралом. Христос је рекао: „Не куните се! Ваша реч нека буде да да и не не, што је више од тога од зла је”. Ово се односи на свакодневни живот човеков. Али има момената када црква одобрава заклетву. Например, заклетва у војсци, свештеничка заклетва, заклетва на суду и сл. То је онда, када су у питању виши интереси једне заједнице, и тада у томе учествује Црква на начин који је прописан и одређен.
Завет је заиста озбиљна ствар великог моралног смисла и обавезе. Он се не сме прекршити али се може само превазићи још бољим и значајнијим заветом. Као што је на пример, и сам Господ дао најпре свој Стари Завет, који је потом превазиђен (и тиме укинут) новим његовим Заветом, савршенијим и драгоценијим, јер је учињен, откупљен, самим Сином Божијим и Његовом спасоносном жртвом за нас.
Кривоклетници се сврставају у ред са безаконицима, непокорнима, безбожницима, неправеднима и уопште, са онима који се противе здравој науци, животу и здравој духовности (упореди 1. Тимотеју 1: 10.) Према свему овоме, ако можда ниси у стању да испуниш претходни завет, тада размисли да ли ти је можда могуће да га морално и духовно превазиђеш нечим што је веће и драгоценије од претходног? Наравно, то собом носи још већу одговорност него претходно и боље је не заветовати се него га прекршити.
Добар је пример св. ап. Павла који је ревносно прогонио хришћане, да би потом био спасен и узет у службу, као један од најревноснијих Христових апостола. Иако се овде не ради директно о заветовању, ипак се може видети неколико ствари: да је он претходно, као да се заветовао, био ревностан у испуњавању свога обећања; да је то чинио у незнању и неверству; да га је Господ својим дуготрпљењем помиловао, да га је спасао када је увидео свој грех, да се потом у њему још више умножила благодат Божија и да га је Господ, као верног примио и поставио у своју службу. (Упореди 1. Тимотеју 1: 12-16.) Мој савет би био: испитај добро своју савест, моли се Богу да те прими у смирењу и покајању, размисли сама како би ти то послужило на већу корист и не чини ништа важно и значајно без савета и благослова доброг духовника.
Поздравља те, о. Срба

3 Comments

  1. Imam pitanje ako mozete odgovor mi poslati na mejl, unapred hvala. Muž se zakunuo u crkvi da nece piti posle nepunih mesec dana je poceo da pije, interesuje me sta se moze dogoditi?

  2. Da li je moguće nekako poništiti zakletvu, naime zaklela sam se lažno i to me muči, imala sam veliki razlog za to, mogu li se nekako iskupiti

  3. Јелена можете ли ми се јавити некако јер ја имам сличну потешкоћу у вези завета па бих волео да се посаветујем са Вама ?