Zašto pravoslavni sveštenici nose bradu?

Pitanje:
Pomaže Bog! Žao mi je što vam oduzimam vreme nekim banalnim pitanjima, ali mene interesuje: Zašto pravoslavni sveštenici nose bradu? Zašto su mantije kod pravoslavnih crne? Kako neko može da odredi koju će slavu da slavi? Jedan moj prijatelj je kršten kao dete, otac mu je umro i nije ni slavio slavu, a njegovi su makedonci, nije u kontaktu sa očevom stranom porodice. Majčina strana slavi Sv. Nikolu, pa bi on radije neku drugu, je li to u redu? Oprostite na neznanju i sve najbolje vam želim!
N.N.


Odgovor:
Bog pomogo! Ključan odgovor na vaše pitanje zašto pravoslavni sveštenici nose bradu leži baš u njihovom sveštenstvu. Evo zašto to kažem. Ako uzmemo starozavetnu knjigu Levit videćemo da je Gospod uzeo «lično» učešće u organizovanju starozavetne crkve – Njegove skinije. Tako je i ustanovio službu sveštenstva kada je naredio Mojseju da mirom pomaže glavu svoga brata Aarona; i dok je ovaj u svom svojem poslušanju Gospodu to miro izlivao na glavu brata, a ono se slivalo niz njegovu bradu. Novozavetna Crkva i dalje se seća tih biblijskih reči tako što svaki rukopoloženi sveštenoslužitelj, bio on prezviter ili episkop, ne može da svršava nikakvu službu ako na sebi nema epitrahilj, a on je dugačko platno koje stoji oko vrata koje se proteže skoro do stopala i baš predstavlja to slivanje mira ili svešteničke blagodati, ili «izvršavajuću i odozgo silazeću blagodat Duha» (Sveti Simeon Solunski, «O hramu», gl 39) . Danas svaki episkop kao i sveštenik, prilikom odevanja epitrahilja molitveno se seća tog momenta kada je ustanovljeno starozavetno sveštenstvo, i pred prinošenje novozavetne beskrvne žrtve, oni odevaju na vrat epitrahilj (τραχηλος = vrat, «nadvratnik») proiznoseći sledeće bilijske reči: «Blagosloven Bog koji izliva blagodat svoju na sveštenike svoje kao miro na glavu, koje se sliva na bradu, bradu Aronovu, koji se sliva na skut haljine njegove» (Psalam 133, Proskomidija) . Ovde je smisao sveštenstva jako vezan za bradu, a posebno ako tome još pridodamo fakt da je brada ukras muškarca, i da njeno brijanje ustvari jeste sramoćenje čoveka (3 Mojsejeva 19, 27; Dnevnika 19, 5, i da Levit zabranjuje da se brije (19, 27) . Samo na osnovu toga što je naš Prvosvešenik i Mesija imao bradu i danas bi trebali svi sveštenici da nose svoje pune brade, i to bez «umetničkih» podbrijavanja (uporedi Sintagma T, gl 9) . Pod snažnim uticajem modernizma danas neke crkve tolirišu svojim sveštenicima kada ovi ne nose svoje brade. Pored toga što nije kanonski i evanđeljski, niti liturgički opravdano, takođe nije razumljivo (niti iskreno) kada jedan sveštenik čita molitvu za odevanje svog epitahilja, a da se same njene suštine odriče.Neka vrsta mantije pominje se još kod Justina Mučenika «kao filizofska odežda» i da su je nosili privelegovani ljudi koji su imali pravo učenja, ali jasno o tome govori Matej Vlastar, koji kaže da ona mora da bude «crne boje» (slovo E, 9 gl.) , ali crnorizci se pominju još u Nitrijskoj pustinji koji su bili odeveni crnim odeždama kroz koje su izražavali pokajanje i odricanja od ovog sveta. Ipak postoji tradicija u Ruskoj Crkvi da se za vreme pashalnog perioda nose i bele mantije. Rimokatolička crkva kao i neke protestantske zadržale su nošenje crnih mantija, ali sada sve više i više crnog odela.Sveštenička crna mantija označava pokajanje za sebe i svoju pastvu dok njena dužina označava pravo učenja.Slavu može sam da izabere u dogovoru sa svojim sveštenikom.
Sa blagoslovom, O. Ljubo

Jedan komentar

  1. Igor Stojanović

    Tokom službe, večanja ili opela, pop ili episkop nose preko mantije raznobojne, ne znam kako se to zove. Shvatio sam da se belo nosi za vreme, venčanja ili krštenja, a crna boja tokom opela, zar ne? Ali se pojavljuje i crvena, zelena itd! Zašto i kojim povodom se to nosi.
    Zatim, koja je procedura napuštanja članstva crkve kod običnog vernika, odnosno sveštenstva? Hvala i pozz

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *