Заблудела ћерка

Питање:
БЛАГОСЛОВИТЕ ОЦИ Пишем Вам као прво да Ваш похвалим за овај сајт, да Вам кажем да сте заиста прави мелем за нас вернике.Ја сам пореклом из Србије међутим живим и радим у Македонији, удата имам троје деце, и предивног мужа.Као жена себи налазим милион грешака које сам сама себи нанела, нема ствари које нисам урадила, и покајала се, исповедила, сада идем када могу на литургије, постим и молим се, али од моје куће ђаво никако да оде.Прво је напао мене а сад је свој напад усмерио мојој првој кћерци.А сада када се све изместило ја опет немам силе да се молим.Моја је ћерка имала везу од 7 година, верила се а после само три дана њен је вереник оставио, али не за дуго сада јој досађује на неки чудан нацин.Један дан плаче, моли је, други дан је мрзи, и он сам не зна како ће, а није био такав.Сви у породици патимо и не знамо шта да радимо.Разговарали смо с његовим родитељима али и они не знају зашто је то тако испало.ДА МОЈА МУКА БУДЕ ВЕЋА ПО ОНОМЕ ШТО САМ МОГЛА КРИШОМ ДА ВИДИМ НА КОМ.НА МАИЛ МОЈЕ ЋЕРКЕ, просто сам се фрапирала, она се сада интересује и дописује са девојкама које су лезбејке, просто ме је то полудело, ЧАК МИ ЈЕ ТО ПОТВРДИО И МОЈ СИН, ПОЧЕЛА ЈЕ ДА ИЗЛАЗИ НОЋУ ДО УЈУТРО, ДА СЕ ПИЈАНЧИ, НЕ ИДЕ НА ФАКУЛТЕТ, НИСТА НЕ ПОМАЗЕ, ИЗБУВЉИВА ЈЕ И ПО ЦЕО ДАН СПАВА.Покушавам да је уразумим али не вреди.Срамота ме је да уопште и пишем о њеном стању.Где ћу са овим проблемима и сама не знам.Ја сам болесна, пре 9 год оперисана сам од рака, сада имам тежак дијабет, примам инсулинску терапију па ми овај стрес само погоршава здравље.Знам да је ово велико искушење, јер и финансиски сам скоро пропала, узимам кредит за кредитом, фала Богу што радимо у добре фирме па се сналазимо некако.Знам да због мојих грехова сада испаштам али до када, ја више не могу да издржим, а и не знам како да себи и мојој породици помогнем, да се вратимо на прави пут.Понављам, ја сам се исповедала, постим идем у манастире, цркве, имам кући разна мира, читам духовне књиге, дружим се са верницима, али никако да на мене Бог погледа, верујте сваки дан је тежи од предходни.ПА ВАС МОЛИМ ДАЈТЕ МИ НЕКИ САВЕТ, ПОСОЧИТЕ МИ СТА ДА РАДИМ, КОЈУ МОЛИТВУ ЧЕШЋЕ ДА ЧИТАМ.ИСТО ТАКО КАКО ДА СТУПИМ У КОНТАКТ СА НЕКОГ ШТО МИ МОЖЕ ПОСЛАТИ БРОЈАНИЦУ ИЗ ОСТРОШКИ МАНАСТИР. МОЛИМ ВАС ДА СЕ МОЛИТЕ ЗА МЕНЕ И МОЈУ ДЕЦУ, И ДА МИ ОДГОВОРИТЕ ПУТЕМ МАИЛ АДРЕСЕ ПОЗДРАВЉАМ ВАС
НН


Одговор:
Бог вас благосливио! Драга Јадранка, У великој опрезности од опасносни која може да улови, која се звое апокалиптичност желим да вам кажем да су наши дани врло тешки и као овакви давно пророковани. Данас је велики подвиг као животни успех да се сачува здрава породица, а без Цркве то је скоро немогуће. На Западу постоје покушаји богатијих слојева да сачувају своју децу кроз посебна школовања изразито скупих школа, и вреди да се похвали та родитељска љубав и брига, али такво образовање много кошта и не може свако себи да га приушти. У САД постоје школе при црквеним заједницама које задовољовају и грађански систем образовања, али оне упражњавају огромну слободу да тој деци пренесу основне појмоове о животу. Нажалост ми такве ствари немамо и наш систем образовања је публичан, доступан за све а врло сиромашан, тако да нам једино остаје Црква да ми кроз нашу црквеност сачувамо породицу познајући праве вреднсоти живота. Црквеност породице учвршћује брак, т.ј. развија љубав међу супружницима и васпитава децу. Ви имате ћерку која је седам година живела у греху, нажалос т, уз вашу прећутну или јавну сагласност. Ви сте изградили личност једне особе, нажалост која је на овај ниачин сазрела, и ви тек сада сте решили да је промените? Ја вас разумем, та жеља је нормална, и правилно желите. Желите да се она не изгуби у овом новом претећем греху који је више него опасан. Знате, ове ставри у Цркви заузуимају важно место. Све што се тиче живота човека то је у Цркви много важно. Једна од светих Тајни јесте и тајна Брака. Када се двојe у својој црквености обећају пред Богом ту престаје њихов лични егоизам и заузима место једноставно ослушање. Уз Цркви они сазнају прави смисао своје везе и кроз њу се умонжава њихова љубав. Ван ње је све људска веза, то „забавављање“ док престане да буде „забавано“ и наступи паника: „пих, и то ми је то…“, а тако се о томе на све стране говори? И наравно, опредељени за прах и смрт, на тренутно, желимо да све искористимо максимално па наступају разна „истраживања“ и још већи падови. Црквен човек никада неће да запевуши трагичне речи: „узми све што ти живот пружа, данас цет сутра увела ружа“. Шта да вам кажем? Суочите се са њом и тражите да разговарате. Барем први пут одговорно у животу. Први пут отворено реците да се не слажете са њеним начином живота. Није потребно да вас она одмах послуша, али је потребно да зна шта мислите о њој. Почните да се жарко молите за њу, и обилазите наше светиње и духовнике, и тражите њихове посебне молитве. Немојте да са њом улазите у сукобе и свађе него ту вашу муку покривајте љубављу, јер једино она може да победи а не аргументи. Какву молитву да читате? Сваку, веруијте ми. Можда најбоље ону својим искреним речима када, тражећи њих ваш ум и срце се спајају у једно, и покрећу сву вашу молитвену личност. Што се тиче молитве које су опште и сабране у зборник молитава можете да потражите једну која се зове „молитва за заблуделе“. Постоји и Акатист за заблуделе.
Бројанице за сада нису за вас, јер оне нису амајла, и нажалост што ово морам јавно да кажем: данас најмање 90 процената мирјана где посебно предњачи наша омладина носе бројанице као украс, немајући ни најмању представу чему оне служе и како се користе. Желећи вам милост Божију да вас чује и тако исцели ум, срце и осећања ваше ћерке.
оЉуба

Comments are closed.