Vrhovna Rada Ukrajine zatražila od vaseljenskog patrijarha da prizna “ukrajinsko pravoslavlje“

Vrhovna Rada (parlament) Ukrajine uputila je carigradskom patrijarhu Vartolomeju molbu da „prizna nezavisnost Ukrajinske crkve od Moskovske patrijaršije“.

rada-ukrajine

Za usvajanje teksta apela Vartolomeju glasalo je 245 poslanika, a bilo je potrebno najmanje 226. Većinu među njima čine ateisti i unijati sa zapada Ukrajine koji su izveli državni udar u Kijevu u februaru 2014-te.

Za cilj usvojenog dokumenta proglašena je „izmena statusa ukrajinske crkve i uspostavljanje njene nezavisnosti“.

U njemu se tvrdi da „većina stanovništva Ukrajine više nije za ideju crkvenog jedinstva“ sa patrijarhom Moskovskim i cele Rusi Kirilom. I naglašava: zato se obraćamo poglavaru Konstantinopoljske crkve koji nosi titulu „vaseljenskog patrijarha“ i u pravoslavlju je prvi među jednakima.

525909

Mitropolit Kijevski i cele Ukrajine – Onufrije – prethodno je posavetovao Vrhovnoj Radi da se ne meša u unutarcrkvene stvari čime krši zakone Ukrajine. On je obraćanje patrijarhu Vartolomeju nazvao „direktnim ugrožavanjem odnosa države i Crkve“.

U Ukrajini – pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je u kanonskom jedinstvu sa Moskovskom patrijaršijom – postoje i nepriznate Kijevska patrijaršija i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva. Ova druga se sve otvorenije približava ukrajinskim unijatima.

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/kijevski-pucisti-i-unijati-zatracili-od-vartolomeja-da-prizna-ukrajinsko-pravoslavlje

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.