NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Vrhovna Rada Ukrajine zatražila od vaseljenskog patrijarha da prizna “ukrajinsko pravoslavlje“

Vrhovna Rada Ukrajine zatražila od vaseljenskog patrijarha da prizna “ukrajinsko pravoslavlje“

Vrhovna Rada (parlament) Ukrajine uputila je carigradskom patrijarhu Vartolomeju molbu da „prizna nezavisnost Ukrajinske crkve od Moskovske patrijaršije“.

rada-ukrajine

Za usvajanje teksta apela Vartolomeju glasalo je 245 poslanika, a bilo je potrebno najmanje 226. Većinu među njima čine ateisti i unijati sa zapada Ukrajine koji su izveli državni udar u Kijevu u februaru 2014-te.

Za cilj usvojenog dokumenta proglašena je „izmena statusa ukrajinske crkve i uspostavljanje njene nezavisnosti“.

U njemu se tvrdi da „većina stanovništva Ukrajine više nije za ideju crkvenog jedinstva“ sa patrijarhom Moskovskim i cele Rusi Kirilom. I naglašava: zato se obraćamo poglavaru Konstantinopoljske crkve koji nosi titulu „vaseljenskog patrijarha“ i u pravoslavlju je prvi među jednakima.

525909

Mitropolit Kijevski i cele Ukrajine – Onufrije – prethodno je posavetovao Vrhovnoj Radi da se ne meša u unutarcrkvene stvari čime krši zakone Ukrajine. On je obraćanje patrijarhu Vartolomeju nazvao „direktnim ugrožavanjem odnosa države i Crkve“.

U Ukrajini – pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je u kanonskom jedinstvu sa Moskovskom patrijaršijom – postoje i nepriznate Kijevska patrijaršija i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva. Ova druga se sve otvorenije približava ukrajinskim unijatima.

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/kijevski-pucisti-i-unijati-zatracili-od-vartolomeja-da-prizna-ukrajinsko-pravoslavlje

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *