Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

O autoru

Amfilohije (Risto) Radović, sin Ćira i Mileve Bakić Radović, rođen je na Božić, 7 januara 1938. godine, u Barama Radovića (Morača).
Osnovnu školu završio je u Barama a malu maturu u Manastiru Morači. Bogosloviju uči u Rakovici i Beogradu.
Na Bogoslovski fakultet u Beogradu upisuje se 1958, a diplomira četiri godine kasnije, 1962. Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studira klasičnu filologiju.
Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu. Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka, pred svakodnevne parohijske službe, uspijeva da doktorira, a tezu, koju inače piše na grčkom jeziku, o Svetom Grigoriju Palami, brani uz najvišu moguću ocjenu. Potom, godinu dana provodi na Svetoj Gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Sergije“ u Parizu, gdje uz ostalih pet jezika koje je savladao, i koji mu odlično služe, usavršava i francuski jezik.
Po povratku, u Beogradu je biran za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, krajem 1985. izabran je za episkopa banatskog sa sjedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1991. godine došao i na Cetinju ustoličen za Mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijskog-brdsko-zetskog i pećkog trona egzarha.
Mitropolit Amfilohije je član Udruženja književnika Srbije. Pored teologije i filosofije, bavi se esejistikom i prevodilaštvom.
Djela: „Tajna Svete Trojice po učenju Grigorija Palame, studija na grčkom, 1973. (Doktorska disertacija); „Smisao liturgije“, studija na grčkom, 1974., „Tumačenje Starog Zaveta kroz vekove“, Beograd, 1979. g.; „Sinaiti i njihov značaj u Srbiji XIV vijeka“, studija, 1981.; „Filokalijski pokret XVIII i početkom XIX veka“, studija na grčkom, 1982.; „Osnove pravoslavnog vaspitanja“, studije 1983, ; „Duhovni smisao hrama Svetog Save“, Beograd 1987.
Prevodi: Episkop Nikolaj: „Kasijana“, roman, sa srpskog na grčki 1973. i Justin Popović: „Žitije Svetog Simeona i Save“, sa srpskog na grčki 1974, godine; Starac Arsenije Kapadokijski, sa grčkog na srpski, i brojna druga djela i članci, besjede.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *