Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

Vijek koje su obilježile jame, logori, gulazi…

Uz film „Jama Jagodnjača“, TV „Politika“, april 1991.
Praštati, to je osnovno hrišćansko svojstvo. Jedan naš veliki jerarh, čije mošti ovih dana, dolaze iz izgnanstva, vladika žički Nikolaj, dao je predlog, još negdje poslije rata, napisavši „Službu novomučenicima“, da jedina naša osveta bude – podizanje hrama na nekom pogodnom mjestu, na nekoj od jama – stratišta.
Taj hram treba da bude spomen na mučenike, nezaborav, a s druge strane, kao opomena. Jer, kako reče naš književnik Vladan Desnica, zločin koji nije okajan, prije ili kasnije, postaće izvorište novih zločina.
Ovo što smo večeras vidjeli, govori o jednom raspamećenom vremenu. Za mene nije tragično samo to što se desilo, već je još tragičnije što je moralo da prođe pedeset godina, da se ti mučenici vade iz jama.
To se nigdje u Evropi nije dogodilo! Kadgod dođe negdje do takve pošasti, do pokolja, ljudi poslije nađu puta i načina da mrtve sahrane, i da njihovim mučeničkim kostima odaju ljudsku počast.
Mislim da je to moglo samo kod nas da se desi, da mi tek sada otvaramo jame.
Uopšte, čini mi se da su ovaj naš vijek, obilježile jame i logori, ili gulazi. Dvadeseti vijek, kojim se evropski čovjek gordi, ovim se pokazuje kao vijek najstrašnijih zločina
Ali, za mene je još veći zločin počinio onaj koji je zabranio da se ovi mučenici sahrane, koji je zabetonirao jame, i na taj način nastavio ubijanje tih mučenika u našem pamćenju. „Daj Bože da se to više nikad i nikome ne dogodi!“

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *