Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

Srpski savjet

To je dalekovid pravac u ovim, prelomnim istorijskim vremenima. Srbi su od pamtivjeka, sve rješavali na saborima – o Trojičinu dne, preko miholjskih zborova na Prevlaci, do crkvenih sabora. Zato bi bilo dobro da se i danas obnovi saborna svijest naroda. Stranke su nešto novijeg datuma i uvezane među Srbe, sa Zapada, što može da bude i opasno za nas, koji svemu pristupamo sa metafizičkih pozicija. Treba donositi odluke „iz glave cijela naroda“, to su jedine odluke koje su dalekovide i dalekosežne. Jer, duboki su raskoli u našem narodu a njihovom produbljivanju je doprinio drugi svjetski rat i ideologija nasilja koja je trajala od tada. Kod nas rat još nije završen, a on jednom za svagda mora da bude prevaziđen, rane moraju da budu zacijeljene, mora da sazri duh praštanja, duh pokajanja.
Po Dostojevskom „svi smo za sve krivi“, te je ovo sada šansa koja se daje narodu jednom u sto godina da ispravi greške.
Ovo su prelomni trenuci, to su prekretnice, i zato su potrebni vidoviti ljudi, a šićardžija smo, na žalost, vazda imali na pretek!
Stoga, snaga mora da bude objedinjena, duh nesebičnosti, zadužbinarstva da zavlada. Neophodan je povratak vječnim, opredjeljenjima kosovskim, njegoševskim. Rječju: svetosavskim!
Raskoli, koji su prirodno i vještački stvarani u srpskom biću, moraju da budu prevaziđeni, uz poštovanje svakog mjesta, svakog običaja, ličnosti pojedinih krajeva i srpskih zemalja. Ubi nas neznanje, govorio je Nikolaj Velimirović.
Mnogo je i danas neznanja, predrasuda; mnogo je toga u širim društvenim slojevima što treba da se ispravi. Oplićala nam je društvena svijest, jer je bila plitka ideologija koja je sijana po svijesti i savjesti ovog naroda.
Bitno je buđenje saborskog pamćenja u širim slojevima društva, da bi mogli da nađemo svoje mjesto na ovoj balkanskoj vjetrometini i ovoj i ovakvoj konstelaciji svjetova.
Ovaj narod mora da se vrati usmjerenjima i opredjeljenjima Njegoševim i Karađorđevim.
Zato je neophodna korjenita obnova svih duhovnih oblasti življenja, što je nemoguće da se ostvari bez prisustva Crkve, bez povratka njenog u život naroda.
Moramo da postanemo istorijski zrio narod, da bi pošli dalje, razvijajući pri tom jedinstvo svestranog duha. Pravoslavnim zemljama se moramo vraćati, jer mi danas ne idemo k Evropi kao prosjaci, već kao neko ko ima šta da unese u nju i njene riznice.

(Borba, april 1991)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *