Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

Hram mora da bude vraćen – O povratku Njegoševe kapele

Jasno za svakog razumnog čovjeka, bez obzira ko on bio: da crkvica Svetog Petra Cetinjskog mora da bude vraćena na Lovćen.
To je toliko jasno, kao sunce kad ogrije. Tu nema dvoumljenja. I što prije to shvati društvena zajednica u Crnoj Gori, i svi koliko nas ima, utoliko bolje.
Jer, bilo bi sramno za ovo pokoljenje da ne opere tu sramotu sa svog obraza.
Sramno je gaženje, uniženje Lovćena kao planine; gaženje zavještanja vladike Rada, skrnavljenje svetog hrama, podignutog jednom od najvećih ljudi koji su živjeli u Crnoj Gori, Svetom Petru Cetinjskom, koji je čak, po mom shvatanju, i od vladike Rada za koplje odskakao. Toga je vladika Rade bio svjestan. Zato je i tražio da u njegovom hramu bude sahranjen.
Ogromna je bila njegova ljubav prema Svetom Petru. Ta činjenica Njegoševe vezanosti za Svetog Petra malo je istaknuta.
Nema Vladike Rada bez Svetog Petra. Zato ga je on, kao mlad, maltene golobrad Vladika, proglasio za svetitelja; ne zato što se to njemu htjelo, već zato što je njegov stric zaista bio svetac to je cijela Crna Gora znala. A s druge strane, da time najdublju ljubav i poštovanje izrazi prema svom stricu a i duhovnom ocu.
Jedan od mojih prvorazrednih zadataka je, da svojim prisustvom na Cetinju, koliko mogu, utičem, blagotvorno, da stvaram klimu, koja je već, očevidno sazrela, za povratak kapele na Lovćen.
Hram mora da bude vraćen. Mora da bude vraćen krov Crnoj Gori. Crna Gora je ostala bez krova. Koji je to domaćin koji će da živi u kući bez krova?! Sem neko ko je izgubio pamet…
Sve to treba, naravno, učiniti na najbolji mogući način, bez bilo kakvog gnjeva i osvetoljubivosti.
Jer, to što je bilo – bilo je! Ali, sada to treba lijepo da se očisti, uz poštovanje Meštrovića i njegovog djela. Ima mjesta za taj spomenik, koji je on podigao sebi ili Njegošu (vrijeme kao majstorsko rešeto, će pokazati kome je podizan). Brda ima koliko hoćete u Crnoj Gori i van nje, a na njima i mjesta za onaj mauzolej.
Lovćenu treba da se vrati njegovo djevičanstvo. Da! A to djevičanstvo je neostvarivo bez crkvice Svetog Petra i bez pohranjivanja u toj crkvici moštiju vladike Rada. Tek onda će doći i do mira u duši naroda.

(Vapaj Lovćena 1990)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *