NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Besede » Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

Sestrice bezbratice

Na kraju parastosa održanog poslije Liturgije iznad Donjeg manastira, nad jarugom gdje se nalaze kosti pobijenih četnika oktobra 1943. godine, Mitropolit je, između ostalog rekao još i ovo:
…“Mala Nina, na ovom mučeničkom mjestu, pored ovog javora, postavi buket cvijeća. Neka bi Gospod prosvetio sve Srbe, da urade onako, kao što je danas mala Nina, unuka jednog od velikih revolucionara, uradila, Duhom Božijim nadahnuta.
Da bratske rane poljube jedni drugima, da se izmire i mrtvi pod zemljom, da bi i mi, koji smo na zemlji živi, mogli da nađemo mira, i da bi nam Bog podario svoga mira nebeskog.
Nedavno sam bio na Durmitoru, gdje smo takođe sahranili dvojicu ubijenih 1941. godine. Obradovalo meje kada sam vidio da je na njihovoj sahrani bio i jedan od onih koji je godinama bio na drugoj strani. Bog ga je urazumio, a i druge pored njega, da se prvi put poslije rata, skupe svi iz porodice Jaukovića, koje je krv bratska bila podijelila oko ta dva groba, i da se iznad ta dva groba – izmire.
I tamo je jedna od žena naricala, pa sam zabilježio, kad je, između ostalog rekla: „Iako je bilo davno/ Nama nije zaboravno!“ Tugovala je ona nad tim i nad svim sličnim grobovima: „Ej, ovoga svjetskog rata/ Kad udari brat na brata / Ja izgubih trides’ brata / Iz glasitog roda moga.“ (Koliko li smo mi tek braće izgubili u tom bratoubilačkom klanju) I još dodaje ta tužbalica crnogorska: „A mene je braće žao, ma na kojoj strani pao! Četrdeset sedam ljeta/Oplakuju sestrinice/ Ostanule bezbratnice…“
E, to je, i tako, bilo ovih četrdeset i sedam godina.
Pomenulo se – ne povratilo se! Bog pokoja mrtvima da podari, a živima razuma i mudrosti, i da im probudi savjest da brat zagrli brata; da nikad više ne udari brat na brata, i da se zajednički okupimo oko vječnog ognjišta, oko vječnog Očinstva Boga našega, kome neka je slava i hvala, a mrtvima pokoj – u vjekove vjekova!
Amin!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *