NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Besede » Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

Vraćanje duše u čistotu – besjede, razgovori, pogledi

Vaskrsna besjeda pred crkvom na Knjaževcu u Andrijevici

Hristos Voskrese!
I sa Hristovim vaskrsenjem, voskrse i naša nada u naše vječno i neprolazno dostojanstvo.
Hristovo vaskrsenje jeste vaskrsenje i obnova i neprolaznost svega onoga što je sveto, čestito i besmrtno od iskona do današnjeg dana i do kraja svijeta i vijeka.
Hristovo vaskrsenje je granica svjetova. U njega se ulivaju svjetovi do Hrista, od nastanka svijeta do tog trenutka, a iz njega izviru i njemu streme svi svjetovi i sva događanja od onog kada je Hristos Božanskom silom svojom svoj grob pretvorio u živonosni grob; kada je uskrsao i kada ja učenike svoje prve i svoje učenice mironosioce obdario radošću neprolaznom.
Da nije Hrista i njegovog vaskrsenja, Zemlja bi bila vodenica smrti, koja melje ono što juče njivljaše sve ljude i sva bića.
Da nije Hristovog vaskrsenja, bila bi uzaludna naša vjera i nada, bio bi uzaludan i besmislen ljudski život, ljudsko rađanje, življenje, ljudsko stvaralaštvo, ljudsko stradanje i ljudsko umiranje, sve bi bilo besmisleno i podložno ništavilu i prolaznosti.
Hristos je vaskrsao iz groba, čime su svi grobovi zadobili nadu da će jednog dana iz njih ustati mrtvi i ući u radost Gospoda svoga. Hristos je svojim vaskrsom iz groba obnovio ljudsku prirodu, ljudsko smrtno tijelo, preobrazio u besmrtno; ljudski duh, podložan truležnosti, lenjosti i zlu opakom – učinio osvijetljenim i prosvijetljenim, jer je onaj, koji je vaskrsao, isti onaj kroz koga je sve postalo što je postalo.
On je u temeljima svijeta.
On je svojim rođenjem, životom, stradanjem, smrću i vaskrsenjem, ušao u maticu ljudskog života, pa se Njime mjere sva zbivanja do Njega i po Njemu; Njime se osvjetljavaju; Njime dobijaju svoj smisao i svoje vječno značenje.
Na prvom mjestu, to vječno značenje dobija čovjek, božansko veličanstvo, koje živi ovdje, na zemlji, koje je podložno svim iskušenjima. Blagodareći Hristu vaskrslome, čovjek postaje besmrtno biće.
Blagodareći Njemu, svaka nevino prolivena suza čuva se u njedrima Hrista vaskrsloga.
Blagodareći Njemu, ne propada nijedna ljudska kost, nego svaka postaje vječna.
Svjedoci toga su mošti svetih, koje na zemlji pokazuju ljudima da su, preko vaskrsenja mrtvih, u Hristu Gospodu.
Mošti Svetog Vasilija Ostroškog, mošti Svetog Petra Cetinjskog, i drugih svetitelja – mošti su ispunjene snagom vaskrslog Hrista. One čudotvore stoljećima, poput moštiju Hristovih i svih moštiju svetih ljudi.
Hristos je vaskrsao, i blagodareći njegovom vaskrsenju, evo vidite – vaskrsava i pleme Vasojevo!
Ovaj dan je bio veliki kroz stoljeća za Vasojeviće.
Ovaj dan je, odvajkada, bio vaskršnji sabor Vasojevića.
Ludi vjetar je htio da utuli svetu lampu plemena Vasojevića, duvajući naročitom žestinom posljednjih pedeset godina.
Htio je taj ludi vjetar da ugasi svetinju Mojsija Zečevića i svetinju vožda Karađorđa i svih onih vasojevićkih velikana koji su se žrtvovali za sve ono što je sveto i čestito.
Ali je nemoguće sasvim ubiti Boga u ljudskom srcu i ljudskoj duši.
Nemoguće je vaskrsloga Hrista izagnati iz ljudskih domova.
I bilo je nemoguće ugasiti vaskršnji sabor plemena Vasojevića, ovdje, na Knjaževcu, kod ovog Sve tog hrama.
Ovdje su Nemanjići gradili svoje manastire. Ovdje je bio manastir Nemanjića Andrijevno, na istom ovom mjestu, gdje je kralj Nikola ugradio svoju sjenku u ovaj Sveti hram.
Danas, sa vaskrsavanjem ovoga Svetoga hrama, vaskrsava i saborno Vasojevićko pleme.
I neka je blagosloven ovaj Sveti hram!
I neka ste blagosloveni svi vi, koji ste se ovdje sabrali, i neka Bog da da se sabirate oko ove svetinje; da se oko nje bratimite i Boga proslavljate; da se, kao vaši preci, ovdje grlite i da ovdje rješavate svoja sudbinska pitanja – u ime Gospoda, u strahu Božijem, pa da budućnost Vasojevog plemena opet bude onako slavna i veličanstvena, kao što je bila njegova prošlost.
Zato Još jedanput i bezbroj puta – Hristos voskrese! Hristos voskrese! Hristos voskrese!

(Na Vaskrs, 1991)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *