NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » Vodeća holandska partija traži zabranu prodaje Kurana i zatvaranje svih džamija

Vodeća holandska partija traži zabranu prodaje Kurana i zatvaranje svih džamija

Holandija kroz sedam dana izlazi na svoje možda presudne parlamentarne izbore.

Prema anketama, najbolje izglede ima radikalna desna Partija slobode čiji lider, Gert Vilders, otvoreno traži da se u zemlji zabrani prodaja Kurana i da se pozatvaraju sve džamije na teritoriji tog kraljevstva.

Vildersova partija će osvojiti 15-20 odsto glasova, a njen problem je što su konkurenti već napravili sporazum da formiraju vladu bez nje.

Međutim, čak i Pirova pobeda Partije slobode, koja traži deislamizaciju, biće ozbiljan signal za druge unutar EU.

Holandija ima 17 miliona stanovnika, a među njima je „samo“ 100.000 muslimana, što je osetno manje nego u mnogim zapadnoevropskim zemljama. Uprkos tome, upravo u Holandiji su neizbežna meta bili svi koji su kritikovali islam.

Pre 15 godina su muslimanski teroristi ubili lidera jedne desne partije Pima Fortejna.

Dve godine kasnije je islamista Mohamed Bujeri ubio režisera-islamofoba Tea van Goga.

Tada su pretnje počele da stižu i samom Vildersu koji je bio prinuđen da zatraži državnu zaštitu. Otada i živi pod stalnim policijskim nadzorom.

Možda je i to razlog što Partija slobode uoči ovih izbora traži zabranu svakog useljavanja iz islamskih zemalja.

Sam Vilders je delimični potomak muslimana. Jedna njegova baka je Indonežanka. On tvrdi da nema ništa protiv bilo čijih gena, ali da je problem u samom islamu koji je, po njegovom uverenju, nespojiv sa zapadnim vrednostima.

Vildersov izborni program napisan je na jednoj jedinoj stranici i počinje rečima: „Vratimo sebi Holandiju“. A on pod tim podrazumeva:

„Milioni Holanđana su naprosto umorni od islamizacije naše zemlje. Dosta nam je masovnog useljavanja, dosta je bilo davanja azila, dosta je terora, nasilja i odsustva bezbednosti“.

Za ovim sledi 11 tačaka konkretnih promena, među kojima su: potpuno zatvaranje državnih granica, istupanje iz Evropske unije, zabrana nošenja muslimanskih turbana i feredža, preventivno hapšenje svih ekstremnih muslimana, zabrana povratka u Holandiju svim njenim muslimanima koji ratuju u Siriji

Vilders je i originalan i ume da rizikuje.

On je jedini stalni saradnik Partije slobode u kojoj više niko nije zaposlen. To mu je dalo odličnu priliku da kritikuje partokratiju drugih stranaka

On je u nekim stvarima toliko ofanzivan da je i holandski premijer, Mark Rute, pre neki dan zatražio od migranata: ili da se prilagode holandskoj kulturi ili – da se gube iz zemlje.

Svi su izgledi da će ostale holandske partije zaista morati da se udruže po završetku izbora – da bi zaustavile Vildersa.

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/vodeca-holandska-partija-trazi-zabranu-prodaje-kurana-i-zatvaranje-svih-dzamija

Save

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *