NASLOVNA » Ne damo svetinje » Vladika Joanikije nakon litije u Beranama: Predsjednik Crne Gore širi retoriku Anta Pavelića

Vladika Joanikije Berane

Vladika Joanikije nakon litije u Beranama: Predsjednik Crne Gore širi retoriku Anta Pavelića

Retorika ustaškog vođe i Hitlerovog sluge Anta Pavelića ovdje dobija zamah preko predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poručio je večeras, nakon litije u Beranama Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Vladika Joanikije rekao je da velika svenarodna skupština zasjeda neprekidno puna dva mjeseca.

“Kada je Skupština Crne Gore zastranila i donijela diskriminatorski, antiustavni, anticivilizacijski zakon kojim se zapravo narugala našoj svetoj vjeri i izrazila namjeru da otme svetinje, da ih skrnavi i sa njima trguje, nijesmo imali drugoga rešenja nego da sazovemo ovu veliku svenarodnu skupštinu koja će reći šta misli i koja će iskazati svoju volju”, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Kazao je da je glas naroda – glas Božji.

“Svi mi koji se sabiramo oko naših svetinja u ove teške dane, osjećamo da se piše istorija. I svi smo mi učesnici te istorije – od starca Nova Markovića od 99 godina iz Brezojevice do ove djece ovdje sabrane, djece i omladine. A djeci i omladini pripada budućnost, a ne onima koji koriste retoriku Anta Pavelića i optužuju nas za velikosrpski nacionalizam”, poručio je Vladika.

Podsjetio je da je sa tom retorikom ustaški vođa i Hitlerov sluga Ante Pavelić istražio i pobio na stotine hiljada Srba.

“A ovdje, nažalost, ta retorika dobija svoj zamah preko predsjednika Crne Gore”, kazao je Vladika Joanikije.

Vladika je rekao da na tu glupavu i prevaziđenu priču odgovaramo da smo i Srbi i Crnogorci.

“Onoliko, ili manje, ali ne više, koliko je bio Njegoš, kralj Nikola, Marko Miljanov, Mojsije Zečević, vojvoda Miljan i svi naši preci koji su stradali za krst časni i slobodu zlatnu”, poručio je on.

Zahvalio je narodu na ljubavi koju je pokazao prema svojoj svetoj Crkvi i prema svojim svetinjama.

“Time čuvate zavjete naših otaca, vaših predaka, čuvate i sadašnjost i budućnost, zavještavate svojoj djeci da čuvaju svoju vjeru pravoslavnu kao što je i mi danas čuvamo”, kazao je on.

Vladika je naglasio da je naša vjera podigla velikane naše istorije i da će ona da ukrijepi i naše potomstvo da budu dostojni svojih predaka.

Zapitao je otuda tolika mržnja kod naših vlastodržaca da se brukaju i zabranjuju braći da dođu kod braće, Hercegovcima da se poklone Hercegovcu Svetome Vasiliju Ostroškome.

“Mi se samo borimo za slobodu vjere, za pravdu, za zakon, za bolji poredak u Crnoj Gori. Ne može se Crna Gora graditi niti njena budućnost na diskriminaciji svete pravoslavne vjere i otimanju svetinja. Nećemo to dozvoliti”, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki.

Hoćemo slobodu vjere, dodao je on, hoćemo da budemo ravnopravni sa ostalim vjerama i narodima u Crnoj Gori.

“Ništa više od toga niti manje. Nećemo dozvoliti da naša Crkva i naša vjera budu diskriminisane. To je naš zavjet. Zakleli smo se da ćemo čuvati svetinje, da ćemo se boriti za slobodu vjere do kraja. Izdržaćemo i pobijedićemo. Neka pobijedi bratska ljubav i sloga, neka pobijedi istina i pravda. Neka se zacari bratska ljubav i sloga među nama i neka se Božji blagoslov izlije na sve vas, na sve ljude dobre volje, na Crnu Goru, da bude država pravde, zakona, poštenja i slobode svih vjera i svih naroda u Crnoj Gori”, zaključio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uz burno odobravanje naroda koji je skandirao: Ne damo svetinje!.

Radosav Rajo Vojinović

Izvor Mitropolija Crnogorsko Primorska

Komentarisanje nije više omogućeno.