NASLOVNA » Društvo, Pomesne Crkve, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Vladika Irinej (Bulović) – Pravoslavlju preti raskol teži od onog između Istoka i Zapada

Vladika Irinej (Bulović) – Pravoslavlju preti raskol teži od onog između Istoka i Zapada

Prvi put u istoriji pravoslavne crkve nad njom se nadvija realna opasnost od novog velikog raskola, ovog puta ne između hrišćanskog Istoka i Zapada nego unutar samog Istoka.

Ako bi došlo do toga, a ja se nadam da, uprkos svemu, neće doći, to bi bio veći i teži raskol od svih prethodnih u istoriji Crkve, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine, s obzirom na današnju brojnost pomesnih pravoslavnih crkava i njihovu raširenost u svetu. Ovako vladika bački Irinej komentariše upozorenje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da je ceo pravoslavni svet u opasnosti posle odluke Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije o postavljenju dvojice „egzaraha” za Kijev.

– Moram, uzgred i ukratko, da razjasnim pojavu dvojice carigradskih „egzaraha” u Kijevu. Oni, naime, nisu tamo postavljeni nego poslani na neko vreme, u konkretnoj misiji sprovođenja plana o dodeljivanju autokefalije ukrajinskim raskolnicima više boja i vrsta, a protiv volje zakonite, kanonske crkve u Ukrajini, jedine koja u toj zemlji jeste Pravoslavna crkva, priznata od svih crkava, počev od Carigradske patrijaršije. Reč egzarh ima razna značenja u raznim kontekstima, ali ovde znači prosto izaslanik, legat, predstavnik. Da bismo razumeli o čemu se tu radi, moramo zamisliti ovu sliku: u Skoplje dolazi delegacija s obalâ Bosfora da ispita modus i proceduru dodeljivanja autokefalije tamošnjoj crkvi koja je u raskolu sa svim crkvama, uključujući, na prvom mestu, samu Carigradsku patrijaršiju, a ćutke zaobilazi kanonsku crkvu i njenog poglavara, arhiepiskopa Jovana, inače jedinog kojega priznaju svi, pa i spomenuta delegacija i oni koji su je poslali…

Moguće je zamisliti i još veći oksimoron: slična delegacija stiže na Cetinje, tu se nastanjuje na neko vreme i počinje da razrađuje proceduru davanja autokefalije Mirašu Dedeiću (samozvanom Mihailu) i njegovoj raskolničkoj sekti, iako ga je prethodno sama Carigradska patrijaršija raščinila zbog njegovih kanonskih prestupa, dok zakoniti episkop, mitropolit Amfilohije, dobro poznat i u samom Carigradu i u pravoslavnom svetu uopšte, ne biva udostojen ni posete i pozdrava, a o čitavoj „mirotvornoj” i „ujediniteljskoj” operaciji saznaje iz novina i s malog ekrana – kaže u razgovoru za „Politiku” vladika bački Irinej.

Da li ta opasnost od raskola, ustvari, već postaje stvarnost jer se u istom saopštenju Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve konstatuje i da je „proces prema izjavama vaseljenskog patrijarha nepovratan i biće nastavljen”?

I ja znam za takve izjave, ali smatram da u istoriji nema nepovratnih procesa, čak ni kada su okončani, a kamoli kada su u toku i tek treba da budu okončani. Ponavljam: nadam se u Boga, zajedno s ogromnom većinom pravoslavnih hrišćana širom sveta, da Carigradska patrijaršija, istorijski gledano mati svih slovenskih crkava, neće preći fatalni Rubikon i da će svetinju jedinstva Crkve staviti iznad ovozemaljskih „primata”, antagonizama, interesa, uticaja.

Napomenuo je i da Srpska pravoslavna crkva ne prihvata postojanje dva razlličita, pritom zavađena, pravoslavlja, jednog „fanariotskog“, a drugog „moskovskog“, već da veruje u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Hristovu Crkvu.

„Ukratko: nismo za Moskvu, nego za puno poštovanje vekovnog kanonskog poretka, i nismo protiv Carigrada, nego protiv svake inicijative koja bi, čak i nezavisno od dobrih namera, sigurno izazvala još teže potrese i podele od onih koje već imamo“, poručio je Irinej.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se, ako nekanonske crkvene strukture u Ukrajini na ovaj način dobiju autokefalnsot, slično dogodi i u Makedoniji, gde takođe postoje kanonska Crkva i nepriznate strukture, vladika bački upozorava da ako nešto prođe u Ukrajini, proći će ne samo i u Makedoniji nego i u Crnoj Gori, Abhaziji „i gde god naručioci i izvršioci zamisle, čak, možda, i u Grčkoj“.

Izvor: Politika

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *