Вештачка оплодња

Питање:
ПОМАЖЕ БОГ Молим вас да ми одговорите на једно питање. Ја и мој муж смо у браку пет година, и немамо дјеце. Прије годину дана запоцели смо процес умјетне оплодње који је касније прекинут због добро не обављене терапије.Иако сам започела тај процес, нисам била срећна због тога. Ја и мој муж смо размишљали да испочетка наставимо са тим. Како вријеме више одмиче, мени је све теже да се одлучим. Молим вас јако ми је потребно да ми кажете ваше мишљење. За мене умјетна оплодња није природан начин да се добије дијете. Унапријед вам хвала на одговору.
Данијела


Одговор:
Бог вам помогао.
Став Православне Цркве према вештачкој оплодњи и није баш оправдавајући. Ако би се само мало дотакли начина вештачке оплодње морали би да поменемо три начина која се примењују у медицини. Први је унутартелесна оплодња (in vivo) која се одвија уносећи се технички путем, а до трудноће долази на физиолошки начин. Други начин је вантелесна оплодња која се спајају (мушка и женска јајна ћелија) у епрувети и потом се ембрион ставља у материцу. Трећи метод (Gamete Intra Fallopian Transfer) познат као GIFT, подразумева смештање путем лапароскопије у сусрет јајашцу. И у другом и у трећем случају трудноћа се даље одвија на природан начин. Надам се да сте упознати са начима вештачке оплодње пре него сте се одлучили на њу. Ја само покушавам да вам опишем начине које медицина препоручије ради бољег увида у вештачку оплодњу. Проблем се појављује шта са оним вишком ембриона? Шта са оним „замрзнутим ембрионима“? Поред овога поставља се питање да ли се губи суштина самог односа између мужа и жене? Да ли давалац треба да буде познат или не? Како третирати уговор о „ношењу детета“ у трудноћи од стране друге жене, и ко је у том случају мајка? И много других околности које се сусрећу приликон вештачке оплодње. Полазећи од библијског учења о стварању човека (Пост. 2, 7) Св. Григорије Нисијски у свом делу „ О постању човек“ говори да се душа и тело стварају заједно, зачећем, те да сходно томе, људски живот почиње од тренутка зачећа. Св.Максим Исповедник каже да „…душа заједно са телом добија постојање зачећем када настаје потпуни човек. Тело пак зачећем од материје која настаје од другог тела, чинећи са душом једно биће и један састав“.
Надам се да сте увидели из свега овога став наше Свете Цркве али Света нас Црква упућује и на многа чудеса у погледу задобијања благослова у добијању деце. Код нас срба постоји чудотворна лоза Св. Симеона Мироточивог која се уз правило користи и многи су примили благослов Божији и добили дете или децу. Не знам да ли сте се информисали код вашег свештеника за лозу Св. Симеона ако нисте добро би било да се обратите њему или лично пишете манастиру Хилендару где ће те добити и лозу и упуство како треба да се користи. Али морате да знате да начин коришћења нимало није лак и тражи јаку веру и истрајност у молитви и нади. Надам се да ће те правилно протумачити све ово написано и уз чврсту веру и непоколебиву наду учинити оно што је најпотребније за ваш Богом благословени брак. (Надам се да сте црквено венчани? ) Молим се и ја Милостивом Господу да вам подари разума, вере и трезвености да вас удостоји правилној одлуци и благослову ако је то по Његовој вољи. Поздравља вас о.Милан.

Comments are closed.