NASLOVNA » Pomesne Crkve, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Većina srpskih episkopa je odbila da potpiše sporni dokument na Kritu

Većina srpskih episkopa je odbila da potpiše sporni dokument na Kritu

Beograd, 22. jul 2016. g.

Apsolutna većina od 25 srpskih episkopa koji su učestvovali u radu sabora na Kritu odbila je da potpiše dokument sumnjivog sadržaja «Odnosi između Pravoslavne Crkve i ostalog hrišćanskog sveta». Informacije koje su se pojavljivale u raznim medijima napismeno je potvrdio Bački episkop Irinej u svom pismu objavljenom na grčkom portalu «Romfea».

«Želeo bih da istaknem, – piše vladika Irinej, – da nisam bio jedini od 25 srpskih arhijereja koji su učestvovali na saboru ko je odbio da potpiše ovaj dokument (što je proizilazilo iz publikacija nekih «dobronamernika»). Tekst nije potpisala većina njih. Osim toga, dokument nisu potpisali mnogi drugi episkopi.»

«Posledica toga jeste da je dokument nevažeći, – ističe vladika Irinej, – jer u skladu s principom kosenzusa, koji važi od 1961. godine, čak i ako jedan arhijerej ne potpiše dokument (dok je njegov potpis neophodan!) on ostaje nevažeći.»

Podsetićemo da se na zvaničnom sajtu sabora odmah posle njegovog završetka pojavio navedeni dokument na kojem se nalazio spisak svih članova delegacije Srpske Crkve zbog čega se mogao steći utisak da su srpski arhijerji jednoglasno potpisali ovaj i sva ostala dokumenta. Međutim,konkretno ovaj dokument je potpisala manjina.

U nedavno objavljenom prevodu ovog dokumenta na srpski jezik, između ostalog su navedena samo imena Poglavara Crkava i delegacija. Uz ta imena je napisano i „Ostali episkopi Najsvetijih pomesnih autokefalnih Pravoslavnih Crkava“. Međutim, ne navodi se koji su to „ostale episkopi“.

Izvor: http://www.pravoslavie.ru/srpska/95576.htm

7 komentar(a)

 1. Vidljivo je da nije sve bilo idealno,savršeno i da nešto ne odgovara ni cilju,ni svrsi i da ipak nije u skladu sa Svetim Predanjem.Skup je trebao biti bolje pripremljen i vođen i uz učešće bar 500 episkopa i da jednim ustima i jednim srcem objave poruke upozorenja svijetu koji u zlu leži.Na gornjoj fotografiji vidimo kardinala Koha.Ne znam iz kojeg razloga tu sjedi i na toj poziciji kao kakav inkvizitor.Njegova uloga,ciljevi,eklisiologija i dogmatika je poznata.On neće,vjerojatno,postati pravoslavan ha,ha /šalu na stranu/.Skup je u nekim elementima poprimio forme modernih demokratskih i parlamentarnih sistema pa čak određene forme odlučivanja podsjećaju na delegatske sisteme komunističkih režima.Možda grubo griješim….

 2. Drago mi je što ništa nije potpisano, odnosno punovažno. Nadam se samo da ovakvih ili sličnih skupova biti što manje, ili najbolje da ih uopšte ne bude… Jer šta ima istina sa lažju… Naravno ne treba želeti nikom loše, a to bi svakako želeli katolicima ako im ne bi smo omogućili spasenje, koje je jedino u Pravoslavnoj Crkvi, ali sa druge strane ko može da veruje Rimokatoličkoj crkvi u njenoj dobronamernosti i iskrenoj želji za svoje spasenje. Jer bi to značilo pokajanje i prihvatanje Pravoslavne vere onakve kako smo je mi nasedili od naših svetih otaca. U ovakvoj situaciji to mi deluje nemuguće… Ali treba to reći javno, pa ako neko iz katoličke crkve prepozna istinu, pokaje se i priđe pravoslavlju, hvala Bogu… Svakako treba pratiti dalje događaje, i naravno pre svega paziti i ispravljati sebe, uz Božiju pomoć.

 3. Miloš Krstić

  Pomaže Bog.
  Gde se i da li se može videti dokument.

  Hvala najlepše.

 4. OVI KOMENTARI SU KAO PRESLIKANI IZ POLITIČKE SCENE, A NAZIVAJU SE- KONTROLISANA OPOZICIJA. SREĆAN PRAZNIK PRAVOSLAVNIMA. PREPORUČUJEM „ZAKONOPRAVILO „SVETOG SAVE

 5. Branko Milošević

  Aha a šta kaže pravilnik ovog sabora. Po njemu SPC je potpisala sve i nastavlja se rad u tom Bogootpadničkom smeru. Ne dajte se varati proučite pravilnik o radu sabora, i tumačenja velikog broja vernih episkopa.

 6. Stvarno čemu sakrivanje ,đe istina?Očekujemo od naše crkve da iznese sve na površinu .

 7. Potpisano sjedinjavanje sa jereticima,i unistavanje Pravoslavlja,eto to je potpisano.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *