NASLOVNA » Pomesne Crkve, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Većina srpskih episkopa je odbila da potpiše sporni dokument na Kritu

Većina srpskih episkopa je odbila da potpiše sporni dokument na Kritu

Beograd, 22. jul 2016. g.

Apsolutna većina od 25 srpskih episkopa koji su učestvovali u radu sabora na Kritu odbila je da potpiše dokument sumnjivog sadržaja «Odnosi između Pravoslavne Crkve i ostalog hrišćanskog sveta». Informacije koje su se pojavljivale u raznim medijima napismeno je potvrdio Bački episkop Irinej u svom pismu objavljenom na grčkom portalu «Romfea».

«Želeo bih da istaknem, – piše vladika Irinej, – da nisam bio jedini od 25 srpskih arhijereja koji su učestvovali na saboru ko je odbio da potpiše ovaj dokument (što je proizilazilo iz publikacija nekih «dobronamernika»). Tekst nije potpisala većina njih. Osim toga, dokument nisu potpisali mnogi drugi episkopi.»

«Posledica toga jeste da je dokument nevažeći, – ističe vladika Irinej, – jer u skladu s principom kosenzusa, koji važi od 1961. godine, čak i ako jedan arhijerej ne potpiše dokument (dok je njegov potpis neophodan!) on ostaje nevažeći.»

Podsetićemo da se na zvaničnom sajtu sabora odmah posle njegovog završetka pojavio navedeni dokument na kojem se nalazio spisak svih članova delegacije Srpske Crkve zbog čega se mogao steći utisak da su srpski arhijerji jednoglasno potpisali ovaj i sva ostala dokumenta. Međutim,konkretno ovaj dokument je potpisala manjina.

U nedavno objavljenom prevodu ovog dokumenta na srpski jezik, između ostalog su navedena samo imena Poglavara Crkava i delegacija. Uz ta imena je napisano i „Ostali episkopi Najsvetijih pomesnih autokefalnih Pravoslavnih Crkava“. Međutim, ne navodi se koji su to „ostale episkopi“.

Izvor: http://www.pravoslavie.ru/srpska/95576.htm

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *