NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » VEČE U PUSTINJI SVETE GORE – RAZGOVOR SA PUSTINJAKOM O TAJNI ISUSOVE MOLITVE

VEČE U PUSTINJI SVETE GORE – RAZGOVOR SA PUSTINJAKOM O TAJNI ISUSOVE MOLITVE

 

VEČE U PUSTINJI SVETE GORE
Razgovor sa pustinjakom o tajni Isusove molitve

 

 
PREDGOVOR AUTORA SRPSKOM IZDANJU
 
Osećam posebnu radost i blagoslov Božiji što je moja knjiga „Noć u pustinji Svete Gore“ prevedena na srpski jezik i što će je čitati jednoverni srpski narod. Postoji više razloga za tu radost.
Najpre, kao pravoslavni, imamo zajedničku veru, zajedničko bogosluženje, pripadamo istoj Crkvi, udovi smo Vaskrslog Tela Hristovog. Doduše, ne veže nas zajednička ideologija, ali nam se zato život napaja i oblikuje apokaliptičkom rečju.
Posebno u ovom periodu mi osećamo posebnu ljubav prema pravoslavnom mučeničkom srpskom narodu, budući da pati i trpi samo zbog toga što istrajava u pravoslavnom predanju.
Osim toga, poznato je da postoji tesna veza između Svete Gore i Srbije, kako u stara vremena, tako i u novija. Svetogorski monah, sveti Sava postavio je „temelje crkvenog i monaškog ustrojstva u Srbiji“. Gotovo svi arhiepiskopi prošli su kroz manastir Hilandar. Isihastički život pravoslavnog predanja, kakav se neguje na Svetoj Gori, prešao je u celokupan srpski narod. To pokazuje istrajavanje u predanju i ostanak u pravoslavnoj veri.
Lično čuvam najlepše utiske koje sam kao student pre trideset godina stekao prilikom posete Svete Gore i kada sam nekoliko dana proveo u manastiru Hilandaru. Tada sam doživeo gostoljublje i isihastički život otaca. Zbog toga na ovo izdanje, koje preduzima manastir Hilandar, gledam kao na poseban blagoslov. Ovu knjigu prinosim kao uzdarje za ljubav otaca i kao prinos njihovom narodu.
Nadam se da će čitalac ove knjige osetiti ono što je osetio i njen pisac kada se od Boga udostojio da čuje mistički zov Svete Gore koji se obrazuje u delu molitve i u živom prizivanju imena Hristovog.
Zaista, ime Hristovo je najjače oružje koje pobeđuje svakog protivnika, i samu državu i vlast đavolju. Apostol Pavle ispoveda da je Bog Otac Sinu darovao Ime koje je iznad svakog imena, da se u Ime Isusovo pokloni svako koleno što je na nebesima i na zemlji i pod zemljom (Fil.2,910). Sa pominjanjem imena Hristovog u molitvi razumevamo reč jevanđeliste Jovana: jer je veći Onaj koji je u vama, negoli koji je u svetu (1.Jn.4,4).
Smireno ištem blagoslove i molitve mučeničkog pravoslavnog srpskog naroda sa najtoplijom molitvom da Bog mira brzo satre satanu pod noge njegove (up.Rim.16,20).
 
Na Lazarevu subotu
Arhimandrit Jerotej Vlahos
1995. godine

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *