NASLOVNA » Važna obaveštenja » Važno obaveštenje – riznica bogoslužbenih tekstova na našem sajtu!

Važno obaveštenje – riznica bogoslužbenih tekstova na našem sajtu!

Dragi Svetosavci, srećan nam svima praznik Svetoga Save srpskog.

Kao što ste sigurno primetili, početkom 2016. godine sajt svetosavlje.org doživeo je veliku tehničku i vizuelnu promenu. Tada smo prešli na potpuno novi sistem za upravljanje sadržajem, tzv. WordPress. On nam je omogućio značajna poboljšanja u funkcionalnosti i bezbednosti sajta, lakše postavljanje novih sadržaja i neophodnu kompatibilnost sa savremenim mobilnim uređajima. Prevođenje starog sajta na novu platformu nije bio jednostavan zadatak i još postoje delovi starog sajta koji nisu u potpunosti prebačeni i dovršeni (delovi biblioteke, svetinje, crkvenoslovenski jezik, pojanje).

Nakon završetka grubih radova nastavili smo da radimo na sajtu iza scene. Sređivali smo sadržaje u tišini, a onda smo u oktobru 2017. godine morali da promenimo hosting provajdera čime smo ujedno dobili i dvadesetčetvoročasovnu tehničku podršku. Hosting, bezbednosne alate i WordPress temu plaćamo, što je velika promena u odnosu na period pre 2016. godine. Danas se sajt održava donacijama i još više darivanjem slobodnog vremena koje bratija i sestre ulažu kako bi na internetu postojalo mesto gde naši sunarodnici mogu da pronađu odgovore na važna pitanja, čitaju knjige, druže se…

A onda smo se naizgled potpuno ućutali od letos i teško da smo bilo šta novo objavili. A šta se u stvari dešavalo? Sve je počelo vrednim radom na objavljivanju celog Svetog Pisma (starog i novog zaveta, uključujući i devterokanonske knjige). Sveto Pismo nikada ne bi bilo objavljeno bez neumornog rada sestre Bojane koja je pročitala svaku crticu hiljadu i po strana Svetog Pisma. Kad smo već imali celo Sveto Pismo, shvatili smo da ima još mnogo važnih knjiga koje nisu dostupne i tako se rodila ideja da se oformi zaseban podsajt na kome će moći da se nađe manje-više sve vezano za bogosluženje.

Sa velikom radošću vas obaveštavamo da smo na šesnaestogodišnjicu od osnivanja sajta svetosavlje.org pokrenuli specijalan podsajt tj. riznicu bogoslužbenih knjiga svetosavlje.org/bogosluzbeni.

 

 

Sve što je bilo rasuto po internetu skupili smo na jednom mestu, ali brzo smo shvatili da više materijala nemamo nego što imamo. To nas nije zaustavilo. Nabavili smo i skenirali hiljade stranica knjiga koje se nisu mogle pronaći na internetu. Što smo više radili to su nam i apetiti više rasli. Od ideje da postavimo nekoliko bogoslužbenih knjiga došli smo do 22 kategorije raznih knjiga koje se grubo mogu podeliti u četiri glavne grupe: 1) sveštene knjige, 2) crkvene knjige, 3) notne knjige i 4) knjige za domaću upotrebu.

Shvatili smo da nije dovoljno da samo objavimo tekstove na srpskom jeziku. U ovo vreme bezakonja, nemorala i opšteg pada, nasušna je potreba da se vratimo korenima – osveštanom crkvenoslovenskom jeziku. Posle mnogih pokušaja uspeli smo da po prvi put na našem sajtu objavimo živi crkvenoslovenski tekst na sajtu (dakle ne pdf fajl). Toliko smo bili srećni kad nam je ovo uspelo da smo probni članak sačuvali na serveru, za uspomenu!

Knjige su dostupne u raznim formatima, najčešće *.pdf, *.docx i „html“. Molimo vas da sa svakom pažnjom pristupite korišćenju materijala koje smo sakupili i spremili. Ako primetimo zloupotrebu materijala, ograničićemo mu pristup, ali se iskreno nadamo da će bogatstvo materijala više da motiviše na molitvu i bogosluženje, nego na materijalnu korist od zloupotreba i preštampavanja. Mnoge parohije naše Srpske Pravoslavne Crkve nemaju dovoljno sredstava da pribave svu potrebnu literaturu koja im je neophodna za svakodnevna bogosluženja. Cilj ovog podsajta je da se ukloni svaki razlog (ili izgovor) za nesluženje ili skraćivanje bogosluženja. Sada se na jednom mestu nalazi sva bogoslužbena literatura.

Navigacija je dodatno olakšana time što smo napravili tri odvojena načina za pristup fajlovima. Do knjiga možete da dođete preko izbornika (padajućih lista) pri vrhu stranice, preko sličica/ikonica ili preko menija u donjem levom uglu naslovne strane.

Ostalo je da vas zamolimo sledeće. Bilo bi lepo kada bi svi tekstovi koji su postavljeni na srpskom, a sada su u pdf formatu, jednoga dana budu spremljeni i postavljeni kao veb stranice sa „živim“ tekstom. Za ovo nam treba vaša pomoć. Drugo, ako bude dodatnih materijala koje nismo postavili javite nam se ako biste hteli da ih skenirate, ali pre nego što počnete hajde da porazgovaramo. Na dnu strane imate formular preko koga možete da nas kontaktirate. Treće, u planu je da dalje razvijamo sajt i sledeći na redu su crkvenoslovenski jezik i pojanje. Ako ste zainteresovani da nam pomognete svojim talentom (posebno glasom), javite se. Četvrto, još jednom vas molimo da objavljene materijale koristite samo za bogosluženja, a nikako za sticanje materijalne koristi. Ne prestajte da kupujete (i donirate siromašnim parohijama) knjige koje ovde vidite skenirane.

Neka bi vam ovaj podsajt bio na duhovnu korist i ako da Bog, hajde da se češće viđamo za pevnicom.

 

Uredništvo sajta svetosavlje.org
o Svetom Savi 2019. godine

 

Ključne reči:

3 komentar(a)

 1. Novica Aranđelović

  Od Boga milost i napredak ,a sveti Sava nek vam podari revnost i ljubav u vašem radu svako dobro od Gospoda!

 2. Čestitke na stranici i hvala na lijepim i korisnim tekstovima.
  Čestitke i za Svetosavski jubilej i na 800 godina autokefalnosti.

  Na mnogaja ljeta.

  Slava Bogu!

 3. Dragi sestre i braco,
  Hvala vam neizmerno na vasoj ljubavi, trudu i radu! Toliku ste nam radost podarili ovim sajtom – Bozijom riznicom. Bog vam dobro dao.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *