Важно обавештење – ризница богослужбених текстова на нашем сајту!

Драги Светосавци, срећан нам свима празник Светога Саве српског.

Као што сте сигурно приметили, почетком 2016. године сајт svetosavlje.org доживео је велику техничку и визуелну промену. Тада смо прешли на потпуно нови систем за управљање садржајем, тзв. WordPress. Он нам је омогућио значајна побољшања у функционалности и безбедности сајта, лакше постављање нових садржаја и неопходну компатибилност са савременим мобилним уређајима. Превођење старог сајта на нову платформу није био једноставан задатак и још постоје делови старог сајта који нису у потпуности пребачени и довршени (делови библиотеке, светиње, црквенословенски језик, појање).

Након завршетка грубих радова наставили смо да радимо на сајту иза сцене. Сређивали смо садржаје у тишини, а онда смо у октобру 2017. године морали да променимо хостинг провајдера чиме смо уједно добили и двадесетчетворочасовну техничку подршку. Хостинг, безбедносне алате и WordPress тему плаћамо, што је велика промена у односу на период пре 2016. године. Данас се сајт одржава донацијама и још више даривањем слободног времена које братија и сестре улажу како би на интернету постојало место где наши сународници могу да пронађу одговоре на важна питања, читају књиге, друже се…

А онда смо се наизглед потпуно ућутали од летос и тешко да смо било шта ново објавили. А шта се у ствари дешавало? Све је почело вредним радом на објављивању целог Светог Писма (старог и новог завета, укључујући и девтероканонске књиге). Свето Писмо никада не би било објављено без неуморног рада сестре Бојане која је прочитала сваку цртицу хиљаду и по страна Светог Писма. Кад смо већ имали цело Свето Писмо, схватили смо да има још много важних књига које нису доступне и тако се родила идеја да се оформи засебан подсајт на коме ће моћи да се нађе мање-више све везано за богослужење.

Са великом радошћу вас обавештавамо да смо на шеснаестогодишњицу од оснивања сајта svetosavlje.org покренули специјалан подсајт тј. ризницу богослужбених књига svetosavlje.org/bogosluzbeni.

 

 

Све што је било расуто по интернету скупили смо на једном месту, али брзо смо схватили да више материјала немамо него што имамо. То нас није зауставило. Набавили смо и скенирали хиљаде страница књига које се нису могле пронаћи на интернету. Што смо више радили то су нам и апетити више расли. Од идеје да поставимо неколико богослужбених књига дошли смо до 22 категорије разних књига које се грубо могу поделити у четири главне групе: 1) свештене књиге, 2) црквене књиге, 3) нотне књиге и 4) књиге за домаћу употребу.

Схватили смо да није довољно да само објавимо текстове на српском језику. У ово време безакоња, неморала и општег пада, насушна је потреба да се вратимо коренима – освештаном црквенословенском језику. После многих покушаја успели смо да по први пут на нашем сајту објавимо живи црквенословенски текст на сајту (дакле не pdf фајл). Толико смо били срећни кад нам је ово успело да смо пробни чланак сачували на серверу, за успомену!

Књиге су доступне у разним форматима, најчешће *.pdf, *.docx и „html“. Молимо вас да са сваком пажњом приступите коришћењу материјала које смо сакупили и спремили. Ако приметимо злоупотребу материјала, ограничићемо му приступ, али се искрено надамо да ће богатство материјала више да мотивише на молитву и богослужење, него на материјалну корист од злоупотреба и прештампавања. Многе парохије наше Српске Православне Цркве немају довољно средстава да прибаве сву потребну литературу која им је неопходна за свакодневна богослужења. Циљ овог подсајта је да се уклони сваки разлог (или изговор) за неслужење или скраћивање богослужења. Сада се на једном месту налази сва богослужбена литература.

Навигација је додатно олакшана тиме што смо направили три одвојена начина за приступ фајловима. До књига можете да дођете преко изборника (падајућих листа) при врху странице, преко сличица/иконица или преко менија у доњем левом углу насловне стране.

Остало је да вас замолимо следеће. Било би лепо када би сви текстови који су постављени на српском, а сада су у pdf формату, једнога дана буду спремљени и постављени као веб странице са „живим“ текстом. За ово нам треба ваша помоћ. Друго, ако буде додатних материјала које нисмо поставили јавите нам се ако бисте хтели да их скенирате, али пре него што почнете хајде да поразговарамо. На дну стране имате формулар преко кога можете да нас контактирате. Треће, у плану је да даље развијамо сајт и следећи на реду су црквенословенски језик и појање. Ако сте заинтересовани да нам помогнете својим талентом (посебно гласом), јавите се. Четврто, још једном вас молимо да објављене материјале користите само за богослужења, а никако за стицање материјалне користи. Не престајте да купујете (и донирате сиромашним парохијама) књиге које овде видите скениране.

Нека би вам овај подсајт био на духовну корист и ако да Бог, хајде да се чешће виђамо за певницом.

 

Уредништво сајта svetosavlje.org
о Светом Сави 2019. године

 

3 Comments

 1. Dragi sestre i braco,
  Hvala vam neizmerno na vasoj ljubavi, trudu i radu! Toliku ste nam radost podarili ovim sajtom – Bozijom riznicom. Bog vam dobro dao.

 2. Čestitke na stranici i hvala na lijepim i korisnim tekstovima.
  Čestitke i za Svetosavski jubilej i na 800 godina autokefalnosti.

  Na mnogaja ljeta.

  Slava Bogu!

 3. Новица Аранђеловић

  Од Бога милост и напредак ,а свети Сава нек вам подари ревност и љубав у вашем раду свако добро од Господа!