Vatikan ne podržava ni Porošenka ni Vartolomeja – prioritet su mu odnosi sa RPC

Jedan diplomata Vatikana izjavio je da papa Francisko nema nameru da zbog novoformirane crkvene strukture u dovodi u pitanje odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ime mu nije navedeno, ali se navodi da je rekao:

„U Vatikanu se odlično shvata da bi odnosi sa nekanonskom ukrajinskom crkvom doveli odnose sa RPC. Prioritet Vatikana je očuvanje dobrih odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Papa Francisko uvek ukazuje na bratstvo katolika i pravoslavnih“.

Isti diplomata je potvrdio da je Francisko dobio poruku ruskog patrijarha Kirila upućeno i drugim poglavarima svetskih crkava, generalnim sekretarima UN i OEBS i liderima više evropskih zemalja u kojima je ukazao na kršenje prava vernika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

I drugi u hijerarhiji RPC – mitropolit Ilarion – potvrdio je Vatikan neće stajati ni na čiju stranu „povodom Ukrajine“. Drugim rečima: da neće podržati antikanonsko delovanje Carigradske patrijaršije na kanonskoj teritoriji RPC u Ukrajini.

Pritom je posebno naglasio: „Apsolutno je nemoguće da papa Francisko bude arbitar povodom Ukrajine. Pravoslavna crkva živi po svojim pravilima i zakonima. Mi ćemo spor povodom Ukrajine rešiti samostalno, bez učešća Pape Rimskog“.

Ilarion je dodao da papa a ni bilo u ime Vatikana nikada nije podržao „razbojnička dejstva Carigrada“.

Moskovski patrijargh Kiril ocenio je danas da ukrajinske vlasti prisiljavaju vernike da  svoje duše povere samozvancima raskolnicima.

Bečki list Der Standard ocenio je, inače, da pojava „nove crkve“ u Ukrajini može imati ozbiljne religiozne i političke posledice.

Isti list upozorava da je konflikt već prevazišao sukob Kijeva sa Moskvom i piše:

„Pravoslavni su dobili sukob Drugog Rima (Carigrada) sa trećim Rimom (Moskvom) za primat. Nije jasno hoće li poglavar RPC, Kiril, imati snage da pobedi Vartolomeja kojeg je podržao autoritetni jerusalimski patrijarh Teofil“.

Izvor: Fakti

Jedan komentar

  1. Milivoje Dovedan

    Djeluje nevjerovatno ovo neslaganje unutar Crkve.Treba svako u Crkvi da se zapita kome se moli za vrijeme Liturgije i sluzbe svake.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *