Васпитање деце

Питање:
Поштовани Оци, како васпитати дјецу у духу Православља, када је један родитељ невјерујући, а дијете се баш угледа на њега и стално запиткује, зашто се тата не крсти, зашто се не моли Богу, зашто не иде с нама у цркву, нећу ни ја ништа од тога! Како му објаснити, шта рећи, како га упутити на прави пут, кад он све то ради мимо воље, угледајући се на тату. Како пробудити у дјетету љубав према Богу, цркви, вјери? Хвала и благословите!
Жана


Одговор:
Бог вас Благословио Жана! Крст вашег погрешног избора већ трпите. Грех није апстракција него је љута реалност, нити је ђаво нешто онострано у односу на нас овде, него нас свакодневно напада и са свих страна бије. Муж је такав каквог сте вашом љубављу и схватањем живота изабрали. У то време сте више волели њега него Цркву, и нисте слушали њене савете да све ово избегнете. То је овде суштина проблема. Слушамо цркву да би нама свуда било боље, и зато није џабе речено: “Црква је учитељица живота”. Да је то била баш искрена љубав он би вас поджао у вашем каснијем покајању и враћању Цркви. Ако сте таквог човека изабрали до тога када сте постали црквени ви сада носите тешке последице вашег ранијег нецрквеног живота. Ваш брак је само форма у којој милијарде људи страдају. А ако још није у благослову (невенчани) Цркве све ово се још боље објашњава. У овом како ви мени кажете нема љубави, нема вере, нема породичног заједништрва, нема храмоније, нема добрих циљева и на крају нема породице. То све јесте последица недостатка наше духовне способности да разумемо силу и деструкцију греха као грешака које свесно бирамо и на њима градимо наше наде. Грех је наш убица. И сада питате: како и шта да радите? Па тешко је, и много тешко сада дати одговор који би вас одједном преобразио и тако све довео на право место. Водите дете у Цркву, сналазите се, водите га у црквену школу, а ако ње нема онда се сама образујте у својој вери па га учите. Не лажите дете бајкама да ће да га чека лак живот (као што су то нама наши родитељи радили) , него му реците да ће без Бога и Цркве бити све неупоредиво теже. Нема овде магичног штапића да се једним одговором; да се без тешког рада и муке промени сав ваш живот. Морате да се борите за своју децу да их васпитате у Цркви. То је борба са злом која прети да их прогута ако их оставимо да се васпитавају и живе ван Цркве. Да вам Господ да снаге и духовних сила да спасете своју децу и тако истрајете, и верујте ми, спасавајући њих спасићете и себе. И ко зна, можда и свог мужа? Пред вама је велико духовно дело на које вас Господ позива. Уз молитву Господу не бојте се. Крените. оЉуба

One Comment

  1. Pomaže Bog ,oče.Vezano za prethodno pitanje gospode Žane .Razvedena sam ,samohrana majka ,dok sam bila u braku moje dijete su odvraćali od Boga i crkve.Jer su roditelji od bivseg muza staromodni da ne kazem zaostali sto se tiče vjere u Boga .Moje djete je u skoli uz vjeronauku i kod kuce čitao crkvene knjige sve do skoro.Medjutim otkad je zavrsio sedmi razred i krenuo u osmi razred njega vise ne zanimaju crkvene knjige iako iz vjeronauke u skoli ima 5 .Da li je mogla imati uticaj na njega moja majka dok sam ja na poslu jer moja majka nije bas pobozna jer je zivjela u vrijeme kad se nije islo u crkvu i kad nije bilo toliko važno da se djeca vaspitaju u duhu crkve i Pravoslavlja.Idem sa njim u crkvu i na Pričešce postimo cijeli post.Ako mi možete dati savjet kako da moj sin ponovo zavoli crkvene knjige.