NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Vaskršnji post postiti na ulju?

Vaskršnji post postiti na ulju?

Pitanje:
Oče blagoslovi, imam jedno pitanje: Da li se može postiti celi post, znači svih sedam nedelja na ulju? Meni je malo nezgodno samoj postiti na vodi, jer imam porodicu sa malom decom a mnogo radim, pa je malo komplikovano spremati jela isključivo na vodi, a mora se raditi celi dan, do 6 posle podne, i onda biti sposoban i snažan brinuti o porodici i kući. Takođe, ja jako želim da postim i pričestim se, ali me zanima da li je u redu ako postim na ulju celi post. Ajde, recimo da ribu jedem samo određenim danima kada se može, a povrće i žitarice spremam na ulju. Ili, možete li mi vi nešto savetovati? Ana


Odgovor:
Pravilo nalaže da se o posebnom, individualnom načinu posta verni dogovori sa svojim duhovnikom, t.j. onim koji ga pričešćuje. Sveštenik koji daje Svete Darove mora znati kome i kako ih daje.
U principu post nije radi povrede tela, nego radi njegovog stavljanja pod snagu i kontrolu duha. Zato i oni koji teško rade, putuju, boluju ili imaju neke druge razloge, ne moraju držti potpuno pravilo posta, već se o načinu koji je za njih najbolji, dogovaraju sa onim ko ih pričešćuje.
o. Srba.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *