Vaskršnji post na ulju

Pitanje:
Dragi oče Imam jedno veoma bitno pitanje. Molim vas da mi odgovorite i da me posavetujete. Redovno postim sve postove. Ali imam jedan problem pošto bi Vaskršnji post striktno na vodi moro postiti a ne mogu jer radim mnogo. Inače živim u Americi. Pokušavo sam na vodi postiti i bude mi loše imam neku nemoć. Da li je greh postiti na ulju. Inače svega drugog se pridržavam striktno.
hvala vam unapred na odgovoru NEK VAS DRAGI BOG ČUVA
N.N


Odgovor:
Dragi brate, Nigde ne piše da Vaskršnji post treba postiti ceo na vodi. Prva nedelja je na vodi, i posle pričešća možeš da jedeš na ulju.
Patrijah Pavle odgovara na ovo pitanje. „Ublažavanje na ulje odnosi se na monahe i mirjane koji rade u polju i druge teške poslove“. Ti kažeš da radiš mnogo? E sad se postavlja pitanje da li radiš i težak posao? Milosrdni Gospod je posredstvom apostola ustanovio različite podvige spasonosne za dušu, između ostalog i post, kojim se svezuje i obuzdava naše telo. Post je radi čoveka a ne čovek radi posta. Sveti Isak Sirijski u svojoj besedi kaže: “ Nemoj da se pometeš i da presečeš svoj život, kao kakva duhovna danguba, pa da zbog želje da pridodaš još malo napora izgubiš sve što si do sad postigo. Jedi umereno i ne pružaj nogu više nego što možeš, da sasvim ne kloneš“. Ovaj savet velikog monaha u potpunosti može da se primeni na tebe, jer uzdržavanjem koje ne odgovara tvojim silama možeš sebe toliko da iscrpiš, da budeš lišen crkvene službe i da tvojim bližnjima, kojima si sad od neke koristi, postaneš breme. U Svetogorskom tipiku stoji: OVO IZNOSIMO LJUBAVI VAŠOJ, PA KO HOĆE DA SE SPASE NEKA BIRA ONO ŠTO MISLI DA JE UGODNO BOGU. S poštovanjem o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *