NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » VAN CRKVE NEMA SPASENJA

VAN CRKVE NEMA SPASENJA

 

VAN CRKVE NEMA SPASENJA
 

 
IV Govoriti da će inoverni, jeretici i raskolnici poginuti predstavlja neoprostivu drskost, pošto to može da odluči samo Bog.
 
Na ovakvu i slične primedbe često možemo da naiđemo. Njom modernisti žele da primoraju protivnike da zaćute, predstavljajući ih kao drske i gorde sudije.
Međutim, ponavljajući često istinu izraženu u Svetom Pismu i Predanju da je spasenje samo u Hristu i Telu Njegovom – Pravoslavnoj Crkvi, pravoslavni hrišćani uopšte time ne „prestižu Sud Božiji“ već govore o tom Sudu ono što je o njemu već otkrio Bog: „Ko u meni ne ostane, izbaciće se napolje kao loza, i osušiće se, i skupiće je, i u oganj baciti, i spaliti.“ (Jn. 15:6) „Ko vjeruje u Sina, ima život vječni; a ako je neposlušan Sinu, neće vidjeti života, nego gnjev Božiji ostaje na njemu.“ (Jn. 3:36) „Svaki koji odriče Sina, ni Oca nema; a koji priznaje Sina, ima i Oca… Koji vjeruje u Sina Božijega ima svjedočanstvo u sebi; koji ne vjeruje Bogu načinio ga je lažom, jer nije vjerovao svjedočanstvu kojim je Bog posvjedočio o Sinu svojemu… Onaj koji ima Sina ima život; ko nema Sina Božijega nema života.“ (1 Jn. 2:23; 5:10,12)
Ne „usuđujemo“ se mi, već je Hristos tako rekao, a On je Istina i u Njemu nema nikakve laži. Vera Crkve u poslednji Sud se uopšte ne ograničava samo tvrdnjom da će takvog suda i biti, već u sebe uključuje i osnovne kriterijume po kojima će se on dogoditi – najvažniji od njih je svesno prihvatanje Hrista.

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *