НАСЛОВНА » Друштво, Инославни, СПЦ, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Увреда за жртве- реаговања на поништење пресуде Степинцу (ВИДЕО)

Увреда за жртве- реаговања на поништење пресуде Степинцу (ВИДЕО)

Суд у Загребу рехабилтовао је надбискупа из времена тзв. НДХ-а Алојзија Степеница, поништивши пресуду из 1946. године којом је он осуђен због сарадње с усташким режимом и насилно покатоличавање Срба.

243044.p

Захтјев за поништење пресуде поднио је Степинчев рођак, а судија је рехабилитацију усташког викара образложио тиме да Степинац у комунизму није имао фер суђење.

Пресуда је увреда за жртве, за историјске чињенице, али и ударац за покушај помирења на овим просторима, поручују из Србије. Предсједник Србије Томислав Николић каже да би Хрватска овим поступком требало да изгуби подршку цивилизованог свијета.

Борис Степинац, Алојзијев рођак, каже да ни сам није могао да вјерује колико је брзо хрватско правосуђе завршило поступак по његовом захтјеву за рехабилитацију.

Ова пресуда отвара врата и потпуној ревизији пресуда усташама. Владимир Шекс, један од аутора измјена закона, којима је омогућено поништавање пресуда из времена бивше Југославије, уколико су политички мотивисане, наводи да је ово историјска одлука која ће омогућити и хиљадама других да траже сатисфакцију на суду.

– Хрватски народ је упркос пресуди комунистичког суда увек у својој души и срцу кардинала Степинца осјећао невином жртвом, и ова пресуда је то потврдила да је он био жртва монтираног комунистичког процеса – каже Шекс.

Поступак хрватског правосуђа у Србији је протумачен као дјело због којег би Хрватска требало да остане без подршке цивилизованог свијета. Предсједник Томислав Николић каже да пресуду види као притисак на папу Фрању да одустане од утврђивања истине и канонизује Степинца.

„Хрватска затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе, али ако овако настави, ископаће понор у који ће да упадне и остане сама без подршке цивилизованог, анифашистичког и антинационалног дијела човјечанства“, навео је Николић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Степинчеве ријечи на Ускрс 1941. године – „да је НДХ створена божијом вољом, милошћу и пожртвовањем Анте Павелића“ најбоље говоре ко је Степинац, и додао, да је ово сада свјетски и европски проблем, јер и ЕУ и УН забрањују рестаурацију фашизма.

Историчари нису изненађени пресудом. Степинац је, како кажу, прије двије године тамо проглашен блаженим и било би апсурдно да га и не ослободе кривиц

Једини представник католичке цркве који је коментарисао пресуду био је бискуп бањалучки Фрањо Комарица, који је поздравио рехабилитацију усташког викара. Степинац, који се данас у Хрватској велича као праведник, свој глас против неправде, подигао је једино тако што је од Павелића тражио да поштеди Јевреје и нехрвате који су прешли на католичанство, а које је најчешће лично покрстио. О свему томе постоје докази који ће бити предочени папи Фрањи прије одлуке о канонизацији.

Извор: http://www.pravoslavie.ru/srpska/95583.htm

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *