Упознавање у посту

Питање:
Помаже Бог! Имам 29 год. и још се нисам оженио. Врло сам религиозан и трудим се да живим по нашој православној вери (по Јеванђељу) , зато и желим да заснујем православну породицу онако како нас свето Јеванђеље и ви преко овога сајта саветујете. Зато се често са вером и надом молим Господу за помоћ да то остварим када за то буде милост и воља његова. Жеља ми је да упознам и оженим побожну и пристојну девојку. Али нас човекољубље учи да волимо све, без обзира на врлине или мане, јер су сви људи (девојке) Божија творевина. Имам два питања. Да ли је у посту дозвољен прилазак и упознавање ради зближавања и брака девојкама, које срећем у цркви и ван цркве? Могу ли ја као верник да се заљубим или узвратим љубав девојци, коју не срећем у цркви, ако већ тежим православној побожној породици или она мора да буде строго из цркве? Захвалан Богу и вама на овако корисном сајту желим вам спасење и свако добро.
D.S


Одговор:
Драги брате, добро је што се бринеш око избора свог брачног друга. Од њега зависи готово цео каснији живот човеков. Ако направиш добар избор, ако нађеш сродну душу, са којом ћеш постићи потпуну телесну и духовну заједницу, онда ће ти живот бити рај на земљи и имаћеш све услове да задобијеш Царство небеско. У противном, ако избор буде лош, живот може да ти се претвори у пакао, нећеш имати радости на земљи, а небо ће ти бити далеко. Време је да озбиљно мислиш о заснивању породице, да бисте на време почели рађати децу. Нема никакве препреке да и у посту приђеш и упознаш се са девојком, поразговараш са њом без блудне жеље (види Матеј 5, 28) , да поближе упознаш њен карактер, стремљења и озбиљност приступа брачном животу. Добро је да познанства чиниш у црквеној, парохијској заједници. Ту се о девојци можеш распитати код пријатеља, па и самог парохијског свештеника. У браку са женом, која је верник и живи јеванђелски и евхаристијски, лакше ћеш ускладити и свој верски, молитвени и литургијски живот, а лакше ћете, у духу хришћанске вере, васпитати и децу, којом вас Господ буде обдарио. Ваша породица ће тада заиста бити Црква у малом, онако како то Господ од нас захтева. Међутим, ако се твоје срце узбуди и заволи девојку изван црквене заједнице, која није одрасла и васпитана у православној породици, није осведочена у вери отаца, онда ће твој труд бити знатно већи, а ни ризик неће изостати. Сигурно ћеш желети да се у твојој породици живи честито и побожно, да ти и твоја супруга, пред Богом и пред људима, живите хришћанским животом. Ако девојка коју упознаш не практикује веру, не одлази у цркву, не причешћује се, јер није тако васпитана, а сама није против вере, онда неће бити тешко да је упознаш са основним истинама православне вере и пре него што ступите у брак. А касније, кроз хришћански живот у породици, заједничке одласке у цркву, пост, исповест и причешће, све би дошло на своје место и твоја породица, у коју би тада уложио већи труд и стрпљење, опет би постала Црква у малом. Међутим, клони се девојака, које су потпуно без вере, одрасле и васпитане у атеистичким породицама и тако настављају да живе. Не тврдим, да су безнадежне, јер пред Богом таквих нема. И заслуга је већа онима, који такве обрате са кривог пута и уведу их у веру. Такви случајеви нису реткост. Но, ту је потребна велика упорност, стрпљење и јака вера, која ће обасјавати неверујућу страну. У сваком случају, драги брате, при избору девојке руководи се искључиво љубављу. А ако твоја љубав према њој буде узвраћена, онда неће бити препреке вашем браку и заједничкој срећи. Прочитај Химну љубави Светог апостола Павла записану у његовој Првој посланици Коринћанима, глава 13. Срећан и благовремен избор добре девојке, частан брак и радост у доброј деци жели ти о. Душан

One Comment

  1. Pomaze Bog.Zovem se sasa i imam 38 god i jos se nisam ozenio .Prosto mi se nije otvorilo to polje . imam veliku zelju da pronadjem srodnu dusu a polako gubim snagu da se trudim.Verujem u Boga i neka bude poNjegovoj volji.