NASLOVNA » Društvo, TRAGOVI U VREMENU » Upokojio se Žarko Vidović – jedan od najvećih srpskih pravoslavnih mislilaca

Upokojio se Žarko Vidović – jedan od najvećih srpskih pravoslavnih mislilaca

Upokojio se Žarko Vidović (1921-2016), jedan od najvećih srpskih pravoslavnih mislilaca, nosilac Ordena Svetog Save, filosof i istoričar umetnosti, profesor univerziteta, autor brojnih studija i članaka.

zarko-vidovic-482x600

Rođen je 1921. u mestu Tešanj (Bosna i Hercegovina). Učestvovao je kao dobrovoljac u Aprilskom ratu 1941. U oktobru 1941. uhapšen je u Sarajevu. Bio je u zatvorima do 1942. (prvo nemačkom, pa ustaškom). U „Velikom transportu“ prebačen je u Jasenovac, odakle je deportovan u logor kod Narvika u Norveškoj. Godine 1943. uz pomoć lokalnog stanovništava uspeva da pobegne za Švedsku. Nastavlja studije u Upsali gde je dobio ćerku Zagu. U Upsali je diplomirao na Filozofskom fakultetu najpre istoriju filozofije, zatim istoriju umetnosti.

Posle rata vratio se u Jugoslaviju u kojoj je hapšen i zatvaran još dva puta, zbog svojih stavova o demokratiji. Doktorirao je 1958. u Beogradu. Predavao je istoriju civilizacije na Univerzitetu u Sarajevu (od januara 1953. godine), zatim na Univerzitetu u Zagrebu, odakle je zbog svojih reči o srbofobiji bio isteran decembra 1967. godine. Prešao je u Beograd 1967. godine, gde je u Institutu za književnost i umetnost Srbije radio sve do penzije 1986.

Pisao je i prevodio za „Borbu“, „Kulturu“, „Književne novine“.

Jedan je od poslednjih predstavnika autentične hrišćanske gospode iz redova sarajevskih Srba. Iza sebe je ostavio kapitalan filosofski opus: „Ogledi o duhovnom iskustvu“, „Tragedija i Liturgija“, „Njegoš i Kosovski zavet u Novom veku“, „Suočenje Pravoslavlja sa Evropom“, „Srbi u Jugoslaviji“…

Njegova dela su i „Umjetnost u pet epoha civilizacije“, „Logos-liturgijska svest Pravoslavlja“, „Ogledi o duhovnom iskustvu“, „Njegoš i Kosovski zavjet u Novom Vijeku“, „Srbi u Jugoslaviji i Evropi, Pravoslavlje u suočenju s Evropom“ i „I vera je umetnost“.

Zajedno sa tadašnjim jeromonasima Amfilohijem Radovićem i Atanasijem Jevtićem, učestvovao je u prvim polemikama sa marksistima u Beogradu, početkom 80-ih godina prošloga veka.

0e2a3467

Žarko Vidović spada u red onih tako malobrojnih filosofa koji neguju hrišćanski pogled na svet i sva društvena pitanja. Duboko je uticao na čitavu generaciju pravoslavnih mislilaca koja je krenula njegovim tragom u sagledavanju one filosofije i istorije srpskog naroda koja se u najkraćem sažima u dve reči: Srpski zavet.

Njegova dela „Umjetnost u pet epoha civilizacije“, „Logos – liturgijska svest Pravoslavlja“, „Ogledi o duhovnom iskustvu“, „Njegoš i Kosovski zavjet u Novom Vijeku“, „Srbi u Jugoslaviji i Evropi, Pravoslavlje u suočenju s Evropom“ i „I vera je umetnost“ govore o autentičnom pravoslavnom filozofu koji je svojim duhovnim i životnim svedočenjem ostavio jasan trag onima kojima je tajanstvenost života neprekidni izazov.

U vremenu izgubljenih ideala kada su sve vrednosti poljuljane iz korena, delo Žarka Vidovića otkriva naš pravi identitet – najpre verski a onda i nacionalni u osmišljavanju života kroz pravoslavnu hrišćansku introspekciju.

Kao pravoslavni filosof dr Vidović dosledno izvodi istinu da je s Bogom moguć samo liturgijski susret i opštenje, da je Bog odnosan tvorevini, svetu i čoveku i s njim se zbiva drama slobode i ljubavi.

0e2a3435

Ostavio nam je mnogo. Dužni smo da razaberemo sve što je za nas razumeo o Gospodu, liturgiji, naciji kao moralno-istorijskoj zajednici i zavetnoj, Njegošu, srpskom raspeću XX veka i svojoj i našoj logoraškoj sudbini, bratstvu sa Rusijom, sa kojom zajedno svetom pronosimo pravoslavnu veru i istočno-mediteransku civilizaciju, osećanju, umetnosti, smislu, ličnosti i istoriji. Možda nam to poimanje bude spasonosno. Uskoro će se pojaviti njegova poslednja knjiga „Smisao – ličnost – istorija“. Pomoći će nam u tom poimanju mnogo.

 

Izvori:

http://fakti.org/ti/gloria-mundi/preminuo-zarko-vidovic-jedan-od-najvecih-srpskih-pravoslavnih-mislilaca

https://sr.wikipedia.org/%D0%96%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%28%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80_%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%29

 

 

 

2 komentar(a)

  1. Večnaja Pamjat jednom hrabrom i vernom sinu Hristove Crkve!

  2. Lazar Blagojević

    Šira javnost nije upoznata sa Njegovim životnim iskustvom, djelom, relnim i filozofskim pogledima utemeljenim u vjeri pravoslavnoj. Rijetki su ljudi kao što je bio blagopčivši gospodin, brat u Hristu, Žarko. Nadam se da će nakon upokojenja biti više prisutan među nama u smislu našeg načina življenja i rasuđivanja.
    Vječna Mu Pamijat u Carstvu Nebeskom!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *