NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

 

UMNO DELANJE. O MOLITVI ISUSOVOJ.
 

 
MOLITVA KOJA JE KRATKA, ALI SE ČESTO TVORI KORISNIJA JE OD DUGE MOLITVE
 
Od ljudi iskusnih u bogomisliju saznao sam da je, kad je u pitanju molitva koja se tvori umom od srca, toplija i korisnija ona koja se tvori kratko, ali često, nego duga. U principu, i duga molitva je veoma korisna, ali samo za savršene, a ne za početnike. U dugačkoj molitvi um čoveka koji na nju nije navikao ne može dugo da stoji pred Bogom, već obično, pobeđen nemoćju nestalnosti, biva odvučen nečim spoljašnjim, i njegova toplina duha se zato brzo hladi. Ovakva molitva više nije molitva, već samo smućenje uma zbog odstupanja misli, koje lutaju tamo i ovamo, što se događa, kako na sabornim crkvenim pojanjima, tako i prilikom čitanja dugačkih kelejnih pravila. Kratka, ali čista molitva je postojanija, jer um, koji se udubio u Boga za kratko vreme može da je tvori sa većom toplinom. Zbog toga i Gospod kaže: „Moljaščesja že ne lišše glagolite“ (Mt. 6, 7), jer nećete biti uslišeni zbog mnoštva reči. I Jovan Lestvičnik poučava: „Ne trudi se da mnogosloviš, da se um ne bi rasejao u traganju za rečima. Samo jedna reč mitara je umilostivila Boga i samo jedna reč vere je spasila razbojnika. Krajnje mnogoslovlje u molitvi rasejava um u maštanju, a jednoslovlje pomaže da se um sabere“.
Ali, neko će reći: zbog čega nam apostol u poslanici Solunjanima kaže: „Neprestano molitesja“ (1 Sol. 5, 17)?
Obično se u Svetom Pismu za delo koje se često čini, kaže da se čini uvek, na primer: „V pervuju skiniju vinu vhoždahu svjaščenici, službi soveršajušče“, to jest, u svako vreme koje je za to bilo ustanovljeno, a ne neprestano, danju i noću; često, a ne tako da nisu uopšte izlazili (Jevr. 9, 6). Ako su sveštenici i bili stalno u crkvi čuvajući oganj koji je sišao s neba da se ne ugasi, stalno mu dodajući gorivo, nisu ovo činili svi zajedno, već se njihova čreda menjala, kao što se piše i za svetog Zahariju: „Bist že služašču jemu v činu čredi svojeja pred Bogom“ (Lk. 1, 8). Slično treba razmišljati i kada je u pitanju molitva, za koju apostol zapoveda da se tvori neprestano, jer nije moguće da čovek prebiva u molitvi tako da je ne prekida ni danju ni noću. Jer vreme je potrebno i za druge poslove, za neophodnu brigu o upravljanju svojom kućom kao što je: vreme za rad, vreme za razgovor, vreme za hranu i piće, vreme odmaranja i sna. Kako čovek može da se moli drugačije nego često? A molitva koja se često tvori računa se kao molitva koja se neprestano tvori. Dakle, neka tvoja česta, ali kratka molitva nema mnoštvo reči, suvišnih reči, kako o tome uče i sveti oci. Sveti Teofan je u tumačenju Jevanđelja po Mateju napisao sledeće: „Ne treba produžavati molitvu, već je bolje moliti se malo, ali često“ (gl. 6). Kod Zlatousta, pak, u besedama na poslanice apostola Pavla piše sledeće: „Ko u molitvi govori suvišno ne moli se, već praznoslovi“ (Zlatoust na Efes. 6, beseda 24). Osim toga, Teofilakt u tumačenju na isto ovo gore navedeno jevanđeljsko mesto govori: „Govorenje suvišnog jeste praznoslovlje“. Dobro je rekao apostol: „Hošču pjat sloves umom mojim glagolati, neželi tmi sloves jazikom“ (1 Kor. 14, 19), odnosno, bolje mi je da tvorim kratku molitvu Bogu, ali sa pažnjom, nego da izgovaram bezbrojne reči bez pažnje i da uzaludno ispunjavam vazduh svojim rečima i glasom.
Osim toga, gore navedene reči apostola: „Neprestano molitesja“ (1 Sol. 5, 17) treba poimati u smislu molitve koja se tvori umom, jer um uvek može biti uperen ka Bogu i može da Mu se moli neprestano.
Dakle, počni sada, o dušo, pomalo da se baviš učenjem koje je pred tobom, počni u ime Gospoda, po savetu apostola koji kaže: „Vse, ježe ašče što tvorite slovom ili djelom, vsja vo imja Gospoda Iisusa Hrista tvorite“ (Kol. 3, 17), t.j. tvorite sve, kao da kaže, sa dobrom namerom, i ne toliko radi svoje koristi, makar i duhovne, koliko radi slave Božije, kako bi se u svim vašim rečima, delima i pomislima proslavljalo ime Gospoda Isusa Hirsta, Spasitelja našeg.
Pre svega uz pomoć kratkog tumačenja učini da ti postane jasno šta je molitva?
Molitva je obraćanje uma i misli prema Bogu; moliti se znači stajati svojim umom pred Bogom, neprestano mislima gledati u Njega i besediti sa Njim u sveštenom strahu i nadi.
Dakle, saberi sve svoje misli i ostavivši sve svoje spoljašnje svakodnevne vrige ustremi um svoj ka Bogu, ka Njemu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *