NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

 

UMNO DELANJE. O MOLITVI ISUSOVOJ.
 

 
MOLITVA KOJA SE IZGOVARA USTIMA, A NA KOJU UM NE OBRAĆA PAŽNJU JESTE NIŠTA
 
Ovde neće biti neumesno da se podsetimo nekih teško razumljivih reči apostola o molitvi koja se tvori duhom i umom, i da na taj način započnemo rasuđivanje.
U poslanici Efescima sveti apostol Pavle savetuje da se molimo duhom. „Vsjakoju (rekao je) molitvoju i molenijem moljaščesja na vsjako vremja duhom“ (Ef. 6, 18). Isti ovaj apostol u poslanici Korinćanima kaže: „Duh moj molitsja, a um moj bez ploda jest“(1 Kor. 14, 14).
Kako se to dešava da se čovek moli duhom, a da njegov um ostaje bez ploda?
Reč „duh“ u Svetom Pismu ima različita značenja. Ponekad se koristi umesto disanja, ponekad umesto same duše, ponekad umesto neke želje i namere, kako dobre, tako i zle, kao i umesto neke vrline ili mane, kao što su: duh smirenja, duh ljubavi, duh milosrđa, i njima suprotni: duh gordosti, duh mržnje, duh srebroljublja i drugo. Ponekad se reč „duh“ koristi umesto nekog dara Svetog Duha, kao na primer, duh premudrosti, duh razuma, duh prozorljiovsti i drugo, a ponekad i umesto samog uma, kao što piše isti ovaj apostol: „Obnovljajtesja,“ kaže on, „duhom uma vašego“ (Ef. 4, 23).
Kada apostol savetuje Efescima da se mole duhom, on ovde umesto duha podrazumeva sam um koji čovek koji se moli treba da uperi ka Bogu. Kada, pak, pišući Korinćanima govori o duhu koji se moli i o umu, koji ostaje bez ploda, na ovom mestu umesto duha podrazumeva glas i ljudski dah, kao da im govori: kakve koristi imate, Korinćani, od toga ako se molite samo glasom vašeg daha, a vaš um ne obraća pažnju na molitvu, već sanjari o nečemu drugom? Kakva je korist govoriti mnogo jezikom, a umom ne obraćati pažnju na ono što se govori, ako čak i na hiljade reči izgovoriš jezikom, o čoveče! Kakva je korist od toga ako iz sveg grla, koliko god ti dah dozvoljava, pevaš, a um tvoj ne stoji pred Bogom i ne vidi Ga, već skreće u pomislima na drugo mesto? Ovakva molitva ti neće doneti nikakvu korist, neće je Bog uslišiti, i ostaće jalova. Dobro je rasudio i sveti Kiprijan govoreći: „Kako hoćeš da te čuje Bog, kada ni sam sebe ne čuješ? Želiš da te se Bog seti kada se moliš, a sam na sebe zaboravljaš?“ Apostol na ovom mestu Korinćanima, a ujedno i nama, daje sebe kao primer govoreći: „Pomoljusja duhom, pomoljusja že i umom; vospoju duhom, vospoju že i umom“ (1 Kor. 14, 15). Kada se, – kaže on tako, – molim jezikom i glasom, koji izaziva moj dah, moram da se molim i umom.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *