NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

 

UMNO DELANJE. O MOLITVI ISUSOVOJ.
 

 
Žitije Shiigumana Haritona
 
Iguman Hariton – u svetu Hrisant Dunjajev, rodio se 15. marta 1872 godine u kostromskoj guberniji, u mnogodetnoj seljačkoj porodici. Njegov detinjstvo je bilo sa malo radosti. Dečak je iskusio glad i hladnoću, teške batine od ujaka alkoholičara, kod koga je morao da pređe iz rodnog sela. Ali u duši njegovoj je postojano goreo oganj vere u Boga, u Njegovo nebesko zastupništvo.
I Gospod je sačuvao mladu dušu usred sablazni prestonog Peterburga. U maju 1894. godine, nakon mnogih iskušenja, stupio je u Valaamski manastir.
Ovde je prošao sve stepene monaštva – od prostog poslušnika, do igumana. Ispunjavajući u početku različita poslušanja, Hrisant je u lončarskoj radionici koja je proizvodila boje. 5 marta 1905. godine postrižen je u monaštvo sa imenom Hariton, a 18 februara 1908. godine u čin jerođakona. 1909. godine su ga postavili za ekonoma manastira.
1912 godine, za trud na korist Valaamske obitelji otac Hariton je nagrađen nadbedrenikom i zlatnim krstom, koji se daje od strane Svetog Sinoda. Od 1918 do 1920 godine mladi radno-sposobni poslušnici su bili uzeti za rat. Sva težina ogromnog manastirskog imanja pala je na preostalih 500 monaha, od kojih su mnogi već bili prestareli. Mnogobrojna pitanja, povezana sa ekonomskim vođenjem manastira, njegovim preživljavanjem, teškim bremenom, pali su na pleća oca Haritona. 1927. godine jeromonah Hariton je bio izabran od bratije za namesnika manatira, a 1933. utvrđen u dužnosti nastojatelja sa pravom nošenja žezla i mitre.
Sav monaški život igumana Haritona bio je život delatni. Tome su pomogla i teška poslušanja, povezana sa neizbežnim opštenjem sa svetom, svetskom sujetom, ali je njegova duša postojano stremila ka usamljenosti. Ponekada bi se zimi otac Hariton udaljavao na nekoliko meseci u Pretečin skit. Ovde se on svecelo predavao molitvi, čitanju svetootačkih dela. Još 1896. godine, kao poslušnik, otac Hariton je pročitao knjigu episkopa Teofana Zatvornika „Put ka spasenju“. U mladom monahu se razgorela želja za vođenjem podvižničkog života, neraskidivo povezanog sa neprestanim moljenjem Isusovom molitvom. „Nakon mog stupanja u obitelj“, pisao je u svom dnevniku otac Hariton, „revnovao sam u poukama za monahe i bio rukovođen od strane svog starca Agapija, koji je rešavao sve moje nedoumice, koje sam sretao pri molitvi. Nakon smrti starca za rešenje nedoumica bio sam prinuđen da pribegavam delima bogomudrih Otaca. Izvlačeći iz njihovih dela postojeće o molitvi Isusovoj, ja sam sve to zapisivao u svesku, i na taj način tokom vremena sastavio sam zbornik o molitvi“.
1936. godine iguman Hariton zajedno sa protojerejem Sergijem Četverikovim izdao je knjigu „Umno delanje. O molitvi Isusovoj“.
Miran monaški život pod krovom prepodobnih Sergija i Germana produžio se do decembra 1939 godine – početka sovjetskog-finskog rata. Nakon dogovora potpisanog 12. marta 1940 godine Sovjetskom Savezu je bila oduzeta teritorija Karelskog prelaza, severnog Priladožja i Valaamski arhipelag. Tada se u martu, za veoma kratko vreme, po ledu Ladoškog jezera koji se već topio, bratija na čelu sa igumanom Haritonom, na kolima i konjima evakuisala u dubinu Finske, gde je u mestu Papinijem, na obali jezera bio osnovan manastir, kasnije nazvan Novi Valaam.
Blizu smrti, iguman Hariton je bio postrižen u veliku shimu sa imenom prepodobnog Haritona Ispovednika. U toku dve nedelje shiiguman Hariton se svakodnevno pričešćivao Svetim Hristovim Tajnama. 14/27 oktobra, nakon čitanja kanona o ishodu duše, mirno se upokojio u Gospodu, Kome je služio sav svoj život. Poslednji iguman Valaamskog manastira, Hariton, bio je pogreben u Finskoj, na grobu manastira Novi Valaam.
 
Iz knjige „Manastir Valaam i njegovi podvižnici“,
izdanje manastira Valaam,
2005. godina

 


Prevod sa ruskog:
Stanoje Stanković

Izvor:
Valaamskiй monastыrь – Valaamskiй paterik
 

<< prethodna    [ sadržaj ]    sledeća >>

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *