Ukrštanje krvnog i duhovnog srodstva

Pitanje:
Pomaže Bog, Kao maloletnik sam na saboru (šezdesetih godina) držao na krštenju decu mog brata od strica i tetke (majčine sestre) .
Kad je došlo vreme za ženidbu te dece, neznajuħi sva crkvena pravila, bio sam svedok na venčanju starijeg sina (u opštini) a kasnije sam im i držao decu na krštenju.
Sada treba da se ženi i mlađi sin tih mojih rođaka i postoji moguħnost da me zove za kuma. Sada bi se i venčanje obavljalo u crkvi.
Šta je veħi greh: prekinuti to ukrštanje krvnog i duhovnog srodstva ili i dalje nastaviti sa tim rodbinskim kumstvom? Voleo bih da mi što pre odgovorite.
Uz Božju pomoħ,
Krsto


Odgovor:
Bog ti pomogo Krsto, Nema greha kad se greške ispravljaju. To što je tada tako urađeno verovatno postoje razlozi (možda i neopravdani) ali sad ne živimo u takvom vremenu i to treba ispravljati. Ukoliko je nužda (da je neko na samrti ili slično) srodnici mogu držati dete na krštenju, u svim drugim situacijama zna se dobro ko je kum u Srpskom narodu. Moguće da su i sveštenici u to vreme napravili propust i pristali da ti budeš kum tvome bratancu, ali danas kad si svestan toga što radiš, bilo bi dobro da postupiš pravilno. Svakako da treba sa tim prekinuti i da tvoji bratanci nađu dobrog hrišćanina i domaćina koji će preuzeti duhovnu brigu nad njima, odnosno da se prihvate kumstva. S poštovanjem o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *