У завади сам са собом

Питање:
Дуго времена мучим муку са тражењем запослења у струци. Данас сазнам да сам позван за посао који је бољи од свих послова за које сам конкурисао до сада и да ми је, практично са неба пало нешто чега и нисам достојан. Свако би на мом месту био срећан и захвалан због тога, а мени- као да је све једно.. Мој проблем је следећи: све што је од Господа, добро је; а све што ја учиним, на крају испадне погрешно. Све што ми долази од споља је боље него што заслужујем, а изнутра, само грех и хладноћа. Осећам се као непотребни потрошач ваздуха и хране, а опет многи људи у мени виде “нешто добро”. Ја, грешан, не видим добро ни у себи – ни у њима. Тешко да сам способан икога да волим. Такође ми је тешко да поверујем да ико може мене, оваквога, да воли. Верујем да, када бих могао да сагледам себе, то би ми створило толики бол, који би само Господ могао исцелити. Плашим се да одговорим на питање “Ко сам ја? “. Ма, плашим се и да поставим себи то питање… Као да не постоји ништа на овоме свету што бих ја “желео од срца”, осим можда – бољег себе. “Ново вино” не може у “старе мехове”, а ја немам вере да од мене и може бити нешто боље… Изгубио сам веру у добро и, као да то себи не могу опростити. Како да се помирим са самим собом?
Н.Н


Одговор:
Помаже Бог, Лепо си на крају писма рекао ти си у завади сам са собом. Зашто? Недостатак праве вере и правог вође који би те на тај пут вере и спасења извео.
Господ зна зашто се некоме дешава ово или оно. Он жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине. Бог воли човека и помаже му, али не ради то преко човекове воље. Уз искрену молитву и окретање ка Богу пронађи мир у души и имаћеш сасвим довољно снаге да пребродиш искушења. Идеално време за то је сад овај период Великог поста, кад можеш себи да помогнеш кроз пост, молитву и покајање.
Уколико ниси сигуран да то сам урадиш потражи неког искусног духовника и лепо му испричај све ово, тад ћеш осетити колико је Господ благ и колико даје свакоме од нас уколико ми желимо да нам Господ буде на помоћи. Свако ти добро желим и да победиш сваку муку која те сналази
о. Драган

Comments are closed.