NASLOVNA » Inoslavni, SPC, TRAGOVI U VREMENU » U Zagrebu se održava drugi radni sastanak mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve o Stepincu

U Zagrebu se održava drugi radni sastanak mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve o Stepincu

stepmarc3

U Zagrebu se u utorak, 18. oktobra, završava drugi sastanak zajedničke Komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, sastavljene od srpskih i hrvatskih stručnjaka radi ponovnog i zajedničkog utvrđivanja činjenica iz života Alojzija Stepinca, u vreme pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Zajednička komisija dveju crkava ustanovljena je na predlog pape Franje, nakon nekoliko susreta i konsultacija između predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, a radi potrebe razjašnjenja nekih istorijskih činjenica.

Od Zajedničke komisije se, kako je ranije saopšteno, očekuje da radi prema naučnoj metodologiji i na osnovu dostupne dokumentacije.

Komisija će raditi godinu dana, a prva je održana 12. i 13. jula ove godine u Vatikanu.

SPC u Komisiji predstavljaju: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Porfirije, mitropolit zagrebački i ljubljanski; Irinej, episkop Bačke i Novoga Sada; episkop slavonski Jovan, Prof. Darko Tanasković, ambasador i stalni predstavnik Srbije pri Unesku.

 

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2491471/u-ponedeljak-druga-sednica-komisije-o-stepincu.html

Jedan komentar

  1. Slika u naslovu ove objave govori dovoljno.Koliko pratim tu situaciju što se tiče biskupa RKC za njih je,kako izjavljuju,proces vezan za Stepinca ZAVRŠEN,KONAČAN i bez ikakove sumlje.Prikriveno a dijelom vrlo perfidno iskazuju negodovanje zbog odluke svoga poglavara Franje.Njegovu odluku pravdaju nepotrebnom popustljivošću,ali je razumijevaju kao jedan tzv. ekumenski pristup u turbulentnim vremenima i prostorom da se pravoslavni episkopi tobože upoznaju i da ih se u „bratskoj ljubavi“ razriješe okova mitomanije,kako oni to tvrde.Po mom skromnom mišljenju suštinska razlika između pravoslavlja i rimokatolika ogledava se u usporedbi vladike Nikolaja Velimirovića i Alojzija Stepinca,razlika od neba pa do zemlje.Ova naša komisija ne bi trebala popustiti,niti u jednom elementu i u tom pravcu ima veliku odgovolrnost.Malo je smiješno,po kom kriteriju svetosti da se raspravlja?Zagovornici ekumenizma u našoj SPC,ne oglašavaju se po ovom pitanju.Vjerojatno imaju svoj plan i puno važnija posla….

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *