U TRAGANJU ZA ISTINOM – DUHOVNI RAZGOVORI

 

U TRAGANJU ZA ISTINOM – DUHOVNI RAZGOVORI
 
Deo 2
 
Sledeći put ova dama reče da već lakše podnosi, kako se izrazila, „post jezika“, i zamolila je za blagoslov da drži u ustima krstić kako bi govorila još manje. Duhovnik se tome suprotstavio rekavši da je krst svetinja koja se ne sme držati zubima i pokretati jezikom, a ako želi neka stavi u usta kamenčić i neka ga neprimetno vadi prilikom neophodnih razgovora i za vreme jela.
Mesec dana kasnije dama je saopštila da kao i ranije, uči da priča što je moguće manje, ali joj smeta kamen u ustima: čas se skuplja pljuvačka kao da sisa bombonu, čas kamen udara o zube, čas joj se čini da joj ne da da diše – i uopšte njene misli se previše vrte oko ovog kamena. Na to je duhovnik rekao da stavlja kamen u usta ujutru na petnaestak-dvadesetak minuta, kao i pre spavanja, radi podsećanja na korist od ćutanja i ako se uhvati na tome da je danju praznoslovila neka kamen drži u ustima dvaput duže nego što je određeno. Dobro je da ovaj kamen drži na vidnom mestu da bi joj padao u oči i da ga nosi sa sobom kad nekuda krene. Dama je obećala:
„Ako naučim da ćutim, okovaću ga srebrom za uspomenu na svoju borbu. Zatim je duhovnik počeo da je uči Isusovoj molitvi i dao joj je pravilo koje je ona počela istrajno da ispunjava.

Jedan komentar

  1. Najbolji ste

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *