NASLOVNA » Društvo, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Uređuje se arhiva Eparhije Žičke – stručnjaci tvrde da ima impozantan kapacitet

Uređuje se arhiva Eparhije Žičke – stručnjaci tvrde da ima impozantan kapacitet

Na području koje obuhvata Eparhija žička odigrali su se mnogi važni događaji, koji su ostavili neizbrisiv trag u zavičajnoj i nacionalnoj istoriji. Najveći svedok te bogate istorije ovih krajeva jeste upravo veoma bogata arhiva Eparhije žičke koja je nastala trudom i radom crkvenih jedinica na području pod njenom jurisdikcijom, a koja je odavno potrebovala zasluženu pažnju.

Potencijal i količina arhivskih podataka je impozantna, a starost ove arhive prevazilazi i najstariju građu muzeja i arhiva na širokom području. Kako bi ova arhivska dokumenta bila dostupna za upotrebu i kako bi se što više olakšalo njihovo korišćenje, bilo je neophodno pažljivo sređivanje. U tom cilju angažovani su diplomirani istoričar Kosta Dončić i master istoričar Aleksandar Paunović, koji naporno rade kako bi arhiva Eparhije žičke bila uređena onako kako i dolikuje čuvarima istorije.

Ovaj, veoma značajan poduhvat otpočeo je 6. maja 2016. godine i podrazumeva tri faze, od kojih su dve privedene kraju, dok su radovi na trećoj još uvek u toku. Prva etapa se odnosila na čišćenje i konzervaciju građe, nakon čega se, u drugoj fazi, pristupilo periodizaciji arhivske građe, kada je pronađen i najstariji dokument koji potiče iz 1837. godine. Treća  i finalna faza obuhvata podelu arhivske građe na fondove, što će za posledicu imati lakše pronalaženje i upotrebu podataka. Pretpostavlja se da će celokupni radovi biti završeni u toku 2017. godine kada će Eparhija žička moći da se ponosi neprocenjivom i najstarijom arhivom u okruženju.

 

Izvor: http://www.tvhram.rs/u-toku-uredjivanje-arhive-eparhije-zhichke-potencijal-i-kolichina-arhive-impozantna-njena-starost

Save

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *