NASLOVNA » Inoslavni, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » U Londonu održan susret poglavara RPC Kirila i anglikanske crkve – kraljice Elizabete II

U Londonu održan susret poglavara RPC Kirila i anglikanske crkve – kraljice Elizabete II

Poglavar RPC je boravio u Velikoj Britaniji zbog obeležavanja 300-godišnjice prisustva ruskog pravoslavlja na britanskim ostrvima. Tim povodom osvetio je Uspenski hram ruskog pravoslavlja u Londonu.

indeks

Takođe, susreo se i u Bakingemskom dvorcu sa britanskom kraljicom Elizabetom II. Po završetku susreta, ruskim novinarima je izjavio i sledeće:

„Veoma sam zadovoljan susretom i moram da kažem da nisam očekivao da će proteći u atmosferi i na nivou na kojem je protekao. Sećam se kraičinog dolaska u Moskvu 1994-te godine. To je bila zvanična poseta i bila je mnogo formalnija“.

Poglavar RPC je posebno naglasio da je Elizabetu II, koja je na čelu Anglikanske crkve, zatekao u dobrom zdravlju:

„Ona ima izražajne i svetle oči. Odlično reaguje na reči i pitanja, kao i na sam razgovor u celini. Ona je mnogo govorila i govorila je umne stvari koje je bilo intresantno čuti. Ona je iznad trenutnih političkih problema i daje priliku građanima Britanije da se oslone na snagu nacionalne tradicije koju monarhija izražava“.

Kiril je ovome još dodao: „Britanska kraljica je autoritet za ceo narod i neka Bog pomogne da to bude još dugo. Neka Bog čuva Kraljicu!“

Naglasio je da  – uprkos političkim razlikama između Moskve i Londona – nije osetio neprijateljstvo prema Rusiji ni u svojim razgovorima za britanskim poslanicima, predstavnicima aristokratskih porodica i sa običnim građanima.

Apelovao je da se njegove reči o „svetom ratu u Siriji“ ne shvataju bukvalno i politički već kao rat koji od terorizma štiti mirne ljude i njihove živote:

„Mi tamo štitimo svoje bliske, zemlje i narode od terorizma. Štitimo sveti dar života“.

 

Izvor: http://fakti.org/orthodox-point/svyataya-rus/patrijarh-kiril-sreo-se-sa-elizabetom-II-kao-poglavarom-anglikanske-crkve

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *