NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » U holandskom parlamentu predložen zakon kojim se zabranjuju Kuran, džamije, burke i islamski termini

U holandskom parlamentu predložen zakon kojim se zabranjuju Kuran, džamije, burke i islamski termini

Lider desne i evroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) Gert Vilders predložio je u nacionalnom parlamentu nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili ne samo „islamski termini“.

„Moramo očistiti zemlju od islama. Islam ne pripada Holandiji. Islam je mržnja i terorizam. Godinama se ništa nije uradilo da se islam spreči. Zato predlažem zakon kojim bi se zabranili islamski termini u Holandiji“, kazao je Vilders u obraćanju u državnom parlamentu.

Istakao je i da je to prvi takav pokušaj u zapadnim zemljama.

„Neka se zatvore džamije i islamske škole te zabrane Kuran i burka. Nadam se da će i druge zemlje slediti ovaj primer“, rekao je Vilders.

Lideri drugih partija u parlamentu Holandije usprotivili su se njegovoj inicijativi, tvrdeći da je protivna verskim slobodama koje su zagarantovane Ustavom Holandije.

Holandski poslanik turskog porijekla Tunahan Kuzu je izjavio da je čak počeo sažaljevati Vildersa, napominjući da već 14 godina „govori iste stvari“.

Naglasio je da će stranka „Denk“, kojoj pripada, uvek biti protiv takvih izjava koliko god dugo Vilders nastavljao istu politiku.

Pre dve godine, PVV je u partijskom programu obećao da će zatvoriti džamije u zemlji, zabraniti Kuran i otkazati boravišne dozvole azilantima.

PVV, koju predvodi Vilders, nakon izbora prošle godine postala je druga najveća politička partija u zemlji, osvojivši 20 mesta u parlamentu.

Izvor: Fakti

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *