U Baru se gradi Saborni hram Svetog Jovana Vladimira

Ko gradi hram, njega hram izgrađuje i ugrađuje u neprolaznu Božju građevinu,

u koju se ugradio i Sveti Jovan Vladimir poput dragocjenog i neuništivog kamena,

zapisao je mitropolit Amfilohije

Mitropolija crnogorsko-primorska, kao i cijela Crna Gora, do kraja ove godine dobiće još jedan velelepni saborni hram. Riječ je o Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, posvećnog zaštitniku Bara, koji je počeo da se gradi 2006. godine. Planirano je da bude završen do kraja ove godine, odnosno, da se osvešta u septembru, kada se očekuje i dolazak predstavnika svih pomjesnih Pravoslavnih Crkava u Bar.

Prema riječima direktora gradnje, protoneimara Momčila Stanojevića, ideja o gradnji hrama Svetog Jovana Vladimira davno je začeta: -Postojao je incijativni odbor na čelu sa Pekom Šoćem, početkom devedesetih godina. Taj odbor je prerastao u Odbor za izgarnju hrama. Najprije su obezbijedili lokaciju za izgradnju. Paroh barski, otac Bogić Femić, nosio je, čak, transparent na kome je pisalo „Tražim mjesto za hram Božji, tražim mjesto za molitvu“, da bi na dan Svetog Vasilija 1991. godine počeo i štrajk glađu ne bi li Opština odobrila lokaciju za izgradnju ove crkve, sabornog i vaseljenskog značenja. Nakon toga je odobrena ova lokacija, izdati su neophodni papiri i nakon izrade izvođačkog projekta izdata je i građevinska dozvola. Izmijenjalo se više odbora, nije bilo sredstava, bilo je i problema, i objektivnih i subjektivnih, koji su utacali da se prolongira rok početka gradnje.

Autor idejnog projekta hrama je arhiteksta Predrag Ristić, a izvedbenog projekta arhitekta Svetozar Popović. -Ja sam, na incijativu mitropolita Amfilohija u maju 2009. godine, stao na čelo Odbora i krenuli smo u gradnju hrama, kaže Stanojević. Naglašava da je prvi beton u temeljnoj ploči ispod hrama izliven 3. jula 2009. godine. -Nakon toga su podignute kripte u površini od 1.370 kvadrata, izlivena je ploča na koti 00, tako da je prva arhijerejska Liturgija na toj koti održana 29. avgusta 2009. godine. Kripta je dovedena u funkciju da se u njoj obavlja bogosluženje za Vaskrs 2010. godine i od tada do današnjeg dana nije prekidano održavanje svete Liturgije. Najčešće sveštenici služe u kripti hrama koja je posvećena Božjem i našem svecu ruskog porijekla Svetom Aleksandru Nevskom. Centralni krst na centarlnoj kupoli podignut je 28. oktobra 2012. godine. Radilo se na postavljanju krstova, nabavci zvona, a okolo hrama ima 1.240 stakala okulisa – okruglih stakala. Čitav je hram je zastakljen i tako su stvoreni uslovi da se unutra može raditi i ljeti i zimi, ističe on.

Kako naglašava protomajstor Stanojević, pripremajući se za svevasiljevsku radost povodom osvećenja ovoga hrama u septembru 2016. godine, ubrzano se izvode završno-umjetnički radovi u samom hramu. U toku je freskopis i treba oslikati 4.860 kvadrata, zatim izrada i montaža mermernog ikonostasa dužine 18,5 metara, izrada i postavljanje podnog mozaika od oko 1.700 kvadrata, sedmoro bronzanih vrata, devet drvenih vrata, vanjsko uređenje.

-Trenutno su radovi usmjereni na centralne kupole gdje je naslikano Vaznesenje Gospodnje, a u donjoj zoni kupole oslikana je Bogorodica sa 12 apostola, zatim četiri Jevanđelista, što ukupno čini 600 kvadrata fresaka. Nakon toga pristupilo se oslikavanju fresaka u priprati. U centru priprate oslikana je freska Silaska Svetog Duha na Apostole i predstavljeni su svi zemaljski narodi. Upravo ovih dana se završava oslikavanje priprate, nakon čega slijedi oslikavanje oltarske apside, odnosno kompletnog oltara. Urađeno je rješenje podnog mozaika, a projekat je uradio arhitekta Dušan Stanojević. Započeto je postavljanje mermera, postavljena je časna trpeza, zatim vladičanski tron, oblaže se i 28 stubova. Sve je ovo ogroman posao. Paraleno sa ovim radovima radi se i vanjsko uređenje ukupne površine 2.800 kvadrata, jedno prikladno okruživanje porte obilježavanjem duhovnog mjesta. U pitanju je niska ogradica od kamena u visini do 55 santimetara iznad čega je umjetnička kovana ograda, kaže Stanojević.

Podsjeća na riječi Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koji je istakao da se Saborni hram u Baru podiže u slavu Gospoda i čast Svetog Jovana Vladimira, za napredak potomstva i pokoj duša predaka. „Ko gradi hram, njega hram izgrađuje i ugrađuje u neprolaznu Božju građevinu, u koju se ugradio i Sveti Jovan Vladimir poput dragocjenog i neuništivog kamena“, zapisao je mitropolit Amfilohije.

Potrebna pomoć

-Na sve adrese pravnih i fizičkih lica iz Bara i Podgorice poslali smo zamolnice da prilože koliko je ko u mogućnosti za završetak radova. I ne samo građani Crne Gore, nego širom svijeta. Ovo nije samo hram Bara ni Mitropolije crnogorske, ni hram Srpske Pravoslavne Crkve, već hram od vaseljenskog značaja. Okupiće se ovdje predstavnici svih Pravoslavnih Crkava, ali i predstavici islamske i rimokatoličke vjeroispovijesti, upravo na hiljadu godina od mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira, kaže Momčilo Stanojević.

Protomajstor dodaje da su završni radovi veoma skupi i da su za njihov završetak potrebna sredstva. -Koristim ovu priliku da pozovem ne samo pravoslavne vjernike u Crnoj Gori već sve ljude dobre volje, kod nas i na drugim kontinentima, da shodno svojim mogućnostima pomognu završetak radova na hramu. Svi ljudi izvode radove po mnogo nižim cijenama od tržišnih na čemu im se zahvaljujemo, kaže Stanojević, dodajući da su u te svrhe kod dvije banke otvoreni žiro računi. Kod Komercijalne banke AD Budva: 525-3562-28 i kod NLB Montenegro banke: 530-2495-94, a moguće je sredstva dostaviti na blagajni Odbora za izgradnju hrama u Baru.

 

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska, Dragan Stojanović, Dan, foto: Sergij Zabijako

SPC.RS

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.