NASLOVNA » SPC, TRAGOVI U VREMENU » U aprilu prvi delovi mozaika na hramu Svetog Save

U aprilu prvi delovi mozaika na hramu Svetog Save

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 21. januara 2017. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu delegaciju iz Ruske Federacije koju je predvodio akademik Nikolaj Muhin, glavni mozaičar na hramu Svetog Save na Vračaru.

Rusku delegaciju činili su i gđa Manana Popova, direktor Muzeja savremene umetnosti u Moskvi, g. Dimitrij Mališev i protojerej Vitalij Tarasjev. Prijemu su prisustvovali i prof. dr Milan Glišić, glavni inženjer gradnje hrama Svetog Save, đakon Miroslav Nikolić, glavni arhitekta hrama Svetog Save, i đakon Aleksandar Praščević iz Odeljenja za međucrkvene poslove Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Akademik Muhin je podneo detaljan izveštaj Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju o radovima na mozaiku u kaloti kupole, prikazavši veliki broj fotografija iz ateljea u Moskvi. Trenutno je u ataljeu uposleno oko 100 mozaičara koji svakodnevno vredno rade. Prema dogovoru prvi delovi mozaika na Hramu se očekuju polovinom aprila ove godine. U narednih godinu dana mozaik u kaloti kupole bi trebao da bude u potpunosti završen. Akademik Nikolaj Muhin je istakao da i pored toga što tek predstoji ugovaranje mozaika u podkupolnom delu i u oltaru, on je otpočeo sa razradom i tih kompozicija. Ovom prilikom akademik Muhin je izrazio želju da hramu Svetog Save donira mozaik u lunetama iznad zapadnog ulaznog portala i prezentovao predlog rešenja za ovu poziciju.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej zahvalio je članovima ruske delegacije na njihovoj požrtvovanosti i velikoj ljubavi koju imaju prema našoj Crkvi i srpskom narodu.

 

Izvor: http://spc.rs/sr/u_aprilu_prvi_delovi_mozaika_na_hramu_svetog_save

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *