NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Turski mediji počinju da optužuju Vaseljenskog patrijarha da je bio umešan u pokušaj puča

Turski mediji počinju da optužuju Vaseljenskog patrijarha da je bio umešan u pokušaj puča

Turski mediji po prvi put su optužili konstantinopoljskog patrijarha Vartolomeja za umešanost u neuspeli puč 15. jula, za čijeg glavnog organizatora Ankara smatra islamskog propovednika Fetulaha Gulena koji živi u SAD.

gulen-vartolomej-790x586

 

          Na naslovnoj strani časopisa „Aksam” 30. avgusta se pojavio članak u kome se tvrdi da su „gulenistima” pomagali CIA i Konstantinopoljska patrijaršija. Autor članka pokušaj državnog udara povezuje sa zbližavanjem Turske i Rusije.

          Novina je objavila fotografiju iz 1990-tih godina, na kojoj su zajedno patrijarh Vartolomej i Gulen.

          Kao dokaz povezanosti Vartolomeja i Gulena, novinar se poziva na materijal koji se pripisuje američkom diplomati Arturu Hjuzu – sadašnjem ambasadoru SAD u Jemenu. Sredinom avgusta, na jednom sajtu, bio je objavljen članak, potpisan njegovim imenom, u kome se tvrdi da je Konstantinopoljska patrijaršija zainteresovana za svrgavanje Erdogana i njegovog režima.

          Ca svoje strane, Hjuz je izjavio da on nije autor tog materijala, koji je ubrzo povučen. Diplomata je takođe demantovao informacije objavljene na stranicama „Aksama”.

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/turski-mediji-pocinju-da-optuzuju-patrijarha-vartolomeja-da-je-bio-umesan-u-pokusaj-puca

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *