NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 95
Pesma Davidova, kada se hram izgrađivaše posle ropstva
 
Sadržaj
 
Pošto je u prethodnom psalmu predskazao odbacivanje Jevreja ako i dalje budu živeli u neverju, u ovom psalmu govori o prizivanju neznabožaca nakon što se okonča njihovo duhovno ropstvo i kada u čitavoj vaseljeni bude utemeljena Crkva.
(1) Pevajte Gospodu pesmu novu. Duh zapoveda apostolima da pevaju novu pesmu, tj. da narodima cele vaseljene blagoveste Novi Zavet. Pevajte Gospodu, sva zemljo…
(2) Blagovestite dan danu spasenje Njegovo, jer tajne Novog Zaveta neće prestati da nam se obznanjuju sve do svršetka sveta.
(4) Jer je velik Gospod i hvaljen veoma. Naučite neznabošce (sve narode), kaže. Kada čuju, oni će poznati, a kada poznaju, uzneće hvale Božanstvu i veličanstvu Propovedanoga. Strašan je nad svim bogovima. Najviše od svega, podstiče neznabošce na strah Božiji, pošto se otkrilo da su oni, koje su nazivali bogovima, lukavi demoni: oni su poznali da to nisu bogovi nego demoni i da je samo jedan Gospod, Koji je stvorio nebesa.
(5) Jer su svi bogovi neznabožaca demoni. Demoni, koje su nazivali bogovima, pokazali su se kao zli, a naš Gospod je nebesa ctvorio.
(6) Svetlost i velelepnost u svetinji Njegovoj. Svetlost Njegova je Crkva; ona je i sveta i velelepna, jer je Crkva uzvišeno preukrašena.
(7) Prinesite Gospodu rodovi naroda. Rodovima naziva crkvene vođe, tj. jereje (sveštenike) i nastojatelje. Nama dolikuje da Boga proslavljamo dobrim delima, da Mu ukažemo poštovanje od svog pravednog truda i da Mu prinosimo duhovne žrtve, prinoseći ih pri tom u Njegovim svetim dvorovima, tj. u Crkvama.
(9) Neka se potrese od lica Njegovog sva zemlja, jer će se propoved slušati po čitavoj vaseljeni, i zemlja kao da će se pomeriti (pokolebati, potresti, premestiti, grč. σαλευειν) sa mesta na kojem je ranije stajala.
(10) Jer utvrdi vaseljenu, koja se neće pokolebati, jer je On Crkvu utemeljio na steni, i vrata paklena neće je nadvladati. Sudiće narode u pravosti, jer je došao i presudio u našem sporu, proteravši lukave mučitelje (tirane), pod kojima podrazumevam demone.
(11) Neka se vesele nebesa i neka se raduje zemlja, jer su nebeske sile, radujući se obnovljenju vaseljene, oglasile: Slava na visini Bogu, i na zemlji mir (Lk. 2; 14). Neka se potrese more i punoća njegova. More ovde označava mnoštvo naroda. Ono se i pokrenulo, odnosno, bilo je podstaknuto ka prihvatanju propovedi.
(12) Obradovaće se polja i sve što je u njima, tada će se obradovati sve drveće šumsko. Poljima i drvećem nazvao je svete duše, koje su se obradovale zbog spasenja sveta.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *