TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 95
Pesma Davidova, kada se hram izgrađivaše posle ropstva
 
Sadržaj
 
Pošto je u prethodnom psalmu predskazao odbacivanje Jevreja ako i dalje budu živeli u neverju, u ovom psalmu govori o prizivanju neznabožaca nakon što se okonča njihovo duhovno ropstvo i kada u čitavoj vaseljeni bude utemeljena Crkva.
(1) Pevajte Gospodu pesmu novu. Duh zapoveda apostolima da pevaju novu pesmu, tj. da narodima cele vaseljene blagoveste Novi Zavet. Pevajte Gospodu, sva zemljo…
(2) Blagovestite dan danu spasenje Njegovo, jer tajne Novog Zaveta neće prestati da nam se obznanjuju sve do svršetka sveta.
(4) Jer je velik Gospod i hvaljen veoma. Naučite neznabošce (sve narode), kaže. Kada čuju, oni će poznati, a kada poznaju, uzneće hvale Božanstvu i veličanstvu Propovedanoga. Strašan je nad svim bogovima. Najviše od svega, podstiče neznabošce na strah Božiji, pošto se otkrilo da su oni, koje su nazivali bogovima, lukavi demoni: oni su poznali da to nisu bogovi nego demoni i da je samo jedan Gospod, Koji je stvorio nebesa.
(5) Jer su svi bogovi neznabožaca demoni. Demoni, koje su nazivali bogovima, pokazali su se kao zli, a naš Gospod je nebesa ctvorio.
(6) Svetlost i velelepnost u svetinji Njegovoj. Svetlost Njegova je Crkva; ona je i sveta i velelepna, jer je Crkva uzvišeno preukrašena.
(7) Prinesite Gospodu rodovi naroda. Rodovima naziva crkvene vođe, tj. jereje (sveštenike) i nastojatelje. Nama dolikuje da Boga proslavljamo dobrim delima, da Mu ukažemo poštovanje od svog pravednog truda i da Mu prinosimo duhovne žrtve, prinoseći ih pri tom u Njegovim svetim dvorovima, tj. u Crkvama.
(9) Neka se potrese od lica Njegovog sva zemlja, jer će se propoved slušati po čitavoj vaseljeni, i zemlja kao da će se pomeriti (pokolebati, potresti, premestiti, grč. σαλευειν) sa mesta na kojem je ranije stajala.
(10) Jer utvrdi vaseljenu, koja se neće pokolebati, jer je On Crkvu utemeljio na steni, i vrata paklena neće je nadvladati. Sudiće narode u pravosti, jer je došao i presudio u našem sporu, proteravši lukave mučitelje (tirane), pod kojima podrazumevam demone.
(11) Neka se vesele nebesa i neka se raduje zemlja, jer su nebeske sile, radujući se obnovljenju vaseljene, oglasile: Slava na visini Bogu, i na zemlji mir (Lk. 2; 14). Neka se potrese more i punoća njegova. More ovde označava mnoštvo naroda. Ono se i pokrenulo, odnosno, bilo je podstaknuto ka prihvatanju propovedi.
(12) Obradovaće se polja i sve što je u njima, tada će se obradovati sve drveće šumsko. Poljima i drvećem nazvao je svete duše, koje su se obradovale zbog spasenja sveta.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *