TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 94
Pohvalna pesma Davidova; nenatpisano kod Jevreja
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu, zbor svetitelja obraća se nepokornim (neverujućim) Izrailjcima, savetujući ih da pristupe spasenju koje je Hristos darovao, pokazujući da će, ako Mu priteknu, biti uslišani, budući da je On Tvorac i da voli Svoja stvorenja. Nakon savetovanja svetih, pojavljuje se i sam Sveti Duh, koji nepokornima savetuje da ne podražavaju neverje svojih otaca.
(1) Hodite, obradujmo se Gospodu. Sveti zapovedaju nepokornima, prizivajući ih na radost ili kao na neki praznik, da bi ih time ubedili. Uskliknimo Bogu, Spasitelju našem. Dobro je rečeno: uskliknimo, odnosno, kada pristupimo, otpevajmo pobedničke pesme, jer je klicanje pojanje zbog pobede nad neprijateljima. Psalmopojac nam ovim obznanjuje da je Hristos porazio neprijatelje, kada je radi nas stupio u bitku sa protivničkim silama.
(2) Preteknimo lice Njegovo u ispovedanju. Kao da kaže sledeće: pre nego što sedne na sud, preteknimo ispovedanjem lice Njegovo, tj. lice Sina, i zadobijmo Njegovo blagovoljenje (dobru volju, blagonaklonost, grč. eouiveia). U tom slučaju, i vama će se to preobratiti u dobro, jer ispovedanje uvek ima dobar svršetak. Upravo to i znače reči: U psalmima uskliknimo Njemu.
(3) I Car veliki nad svim bogovima, tj. nad onima koji su poverovali i time dobili pravo da se nazovu bogovima, prema onome što je rečeno: Postavio sam te da si bog faraonu (2. Mojs. 7; 1). Ako prinesemo ispovedanje, nećemo se prevariti u onom čemu se nadamo, jer će nas Bog pomilovati kao Svoj sopstveni narod.
(5) Jer je Njegovo more. Pokazuje da Bog, kao Stvoritelj vascele tvari, neće prezreti Svoju tvorevinu kad Mu pripadne (tj. kad padne pre Njim, pokloni Mu se) u ispovedanju.
(6) Hodite poklonimo se i pripadnimo Njemu. Svetitelji za sebe kažu da se poklanjaju i da plaču, kako bi u slušaocima pobudili revnost ka ispovedanju.
(8) Danas, ako Glas Njegov čujete. Ovde Sam Gospod počinje da ih savetuje da budu pokorni, a ne onakvi kakvima su se njihovi očevi pokazali u pustinji.
U dan kušanja u puspšnji, (9) kada Me kušahu oci vaši, jer su ponekad iskušavali Boga tako što su išli drugim, a ne pravim putem.
(11) Tako se zakleh u Gnevu Mome: neće ući u pokoj Moj. Pismo nam ukazuje na tri pokoja, tj. počinka; prvi je telesni, subotnji pokoj, drugi – ulazak u obećanu zemlju, kakvim ih je upokojio Isus Navin, a treći pokoj (počinak) nebeski, na koji se ovde i misli. Nije bilo potrebno ni da se pominju drugi (pokoji), jer je to istinski pokoj. Zbog toga objašnjava da je istinski pokoj ishođenje iz ovog sveta i naseljavanje u višnje obitelji.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *