NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 93
Psalam Davidov, četvrti dan nedelje
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu David govori o Promislu. Poučava da ne jadikujemo i da se ne zbunjujemo ukoliko vidimo privremeno blagostanje grešnika i progone pobožnih, jer nijedno ni drugo nije postojano: jednima će patnje biti zamenjene večnim naslađivanjem dobrima, dok drugima, nakon prividnog naslađivanja dobrima, sledi kazna u beskonačne vekove. Psalam ima natpis: četvrti dan nedelje, jer su četvrtog meseca (pod danom treba podrazumevati mesec) počele nesreće grada Božijeg, opkoljenog Vavilonjanima, kako o tome svedoči prorok Jeremija.
(1) Bog osvete je Gospod, Bog osvete odvažno progovori.[1] Kao što je Bog milosrđa i utehe (2. Kor. 1; 3), On je i Bog osvete. O tome opet govori na početku, da bi utešio one koje su nesreće dovele do očajanja. Rečima: odvažno progovori ukazuje na onu presudu koju će Bog izreći na božanstvenom sudu, kad grešnicima bude rekao: Idite od mene, prokleti (Mt. 25; 41).
(2) Uzvrati rasplatu gordima. Upućuje molitvu za ožalošćene, tražeći za njih pomoć od jedinog i svemogućeg Boga.
(3) Dokle će grešnici da se hvale! Nastoji da Boga podstakne protiv neprijatelja, govoreći da Njegov narod i Njegovo nasleđe zlopate zbog neprijatelja.
(6) Udovicu i došljaka ubiše, i siročad pogubiše. Tumačenje ovih reči dato je u sledećem stihu; uostalom, o tome ćemo govoriti i ovde. Udovicu tj. dušu i došljaka ubija onaj, koji izopačeno tumači reči božanstvenog Pisma. Siroče je um, koji je lišen nebeskog Oca.
(11) Gospod zna pomisli ljudske da su sujetne. I zaista, zar nisu ispunjena sujetom ona osećanja, koja nastoje da iz misli proteraju svrhovitost Promisla?
(12) Blažen je čovek kojega pokaraš, Gospode. Jadni su, kaže, i niski, oni koji ne prihvate Tvoje urazumljenje; blaženi su oni, koje Ti urazumiš i koji se pouče Tvojim Zakonom. Budući smireni stradanjima, osetiće olakšanje u patnjama kada poznaju da će im žalosti na kraju poslužiti za dobro. (13) Danima zlim naziva dan suda.
(13) Dok se ne otvori jama grešniku. Budući Tobom urazumljeni, trpeljivo će podnositi patnje dok se ne otvori jama grešniku, tj. dok grešnik ne ode na mučenje koje mu je priugotovljeno. Pod imenom grešnika podrazumeva satanu ili svaku protivničku silu.
(14) Jer neće odbaciti Gospod narod Svoj. To je poslužilo kao odgovor na ono što je prethodno rečeno: Narod Tvoj, Gospode, poniziše, i nasleđe Tvoje zlostavljaše.
I nasledstvo Svoje neće napustiti. To ima veze s onim, što je rečeno pre toga: jer neće odbaciti Gospod narod Svoj. Psalmopojac kao da kaže sledeće: Gospod će sačuvati ljude Svoje za sve vreme nesreće, On će njima upravljati i rukovodiće ih sve dotle, dok ne zasedne na božanstveni sud. Kada na sud zasedne pravda, tj. Hristos, Njegovoj blizini naći će se oni koji su pravednog srca, jer je rečeno da će Boga videti (Mt. 5; 8). Na takvu misao navode i reči koje zatim slede.
(15) Dokle se pravda ne vrati na sud, tj. dok Hristos ne bude sudio vaseljeni, jer nam On postade premudrost od Boga i pravednost i osvećenje i izbavljenje (1. Kor. 1; 30), pošto Otac sav sud dade Sinu (Jn,5;22).
(16) Ko će mi ustati na lukave? To su reči ožalošćenih. Kaže: ko će biti moj saborac (grč. ουμμαχος) protiv lukavih koji ustadoše na mene? Osetivši da će uskoro doći Pomoćnik (Βοηθος), u nastavku kaže da bi njegova duša odavno sišla u ad da nije imala zaštitu od Boga.
(18) Ako govorih: Pokliznu se noga moja. Uvidevši u vreme nesreće da sam blizu spoticanja (pokliznuća), rekao sam: kad će se pokrenuti noga moja, tj. ako se nekad udaljim od stajanja pred Bogom, odmah ću osetiti da su Tvoja zaštita i Tvoja milost moji pomoćnici.
(19) Utehe Tvoje obradovaše dušu moju. Ti me nisi ostavio neutešenog; i koliko je u meni bilo žalosti, toliko sam od Tebe dobio utehe, koja je moje tugovanje preobrazila u veselje.
(20) Neka ne bude uza Te presto bezakonja, koji čini muku po naredbi. Ti si u nesrećama utešio moje srce, jer uz Tebe nije presto bezakonja, pošto si Ti, kao Bog, pravedni Sudija, i u Tvojim sudovima neće biti bezakonja. Presto, naime, označava sud. Neće se dogoditi kao kod onog, koji čini muku po naredbi. Takav je protivnik, tj. đavo, koji lake zapovesti Božije čini teškim, predstavljajući ljudima teškoću njihovog izvršenja. Prestolom bezakonja nazvao je đavola, jer je presto pravde Hristos, Koji se protivi đavolu.
(21) I krv nevinu osudiće. Ti lukavi i protivnički demoni trude se da na svaki način ulove dušu pravednoga; oni će, međutim, zbog toga biti osuđeni, jer to znače reči: I krv nevinu osudiće. Prorok kaže da će za krv nedužnih koju su prolili oni biti predati sudu i kazni.
(22) A Gospod bi meni za pribežište. Ja sam se naslađivao promislom Gospodnjim i On je moja čvrsta tvrđava.
 


 
NAPOMENE:

  1. U srpskom prevodu: Bog pravednog suda je Gospod, Bog pravednog suda pojavi se smelo, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *