TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 7
(1) Psalam Davidov, koji pevaše Gospodu za reči Husije, sina Jemejenija (Venijaminia)
 
Sadržaj
 
David je svog prvog prijatelja, Husiju, poslao kod Avesaloma, kako bi se suprotstavio Ahitofelu, koji ga je savetovao protiv Davida. On je napustio Davida i pretvarao se da je izdajnik. Kada je Avesalom zatražio savet od njega i Ahitofela, i kada je Ahitofel predložio da gone Davida, on (Husija) je rekao: ne, jer se ne sme bez dovoljno snaga progoniti onaj, koji je vičan ratovanju. Tim rečima je spasao Davida. David je, kao da ga nije spasla ljudska pomoć, tim povodom ispevao blagodarnu pesmu Bogu, sve pripisujući Njegovoj blagodati a ne nekome od ljudi.
(2) Gospode, Bože moj, na Tebe se pouzdah. Budući da ne očekujem spasenje od čoveka, iako su prekrasne reči Husijine, Ti me onda spasi, kako od pravih neprijatelja, tako osobito i od duhovnog lava koji lovi moju dušu.
(5) Eda li uzvratih onima koji mi nanošahu zla. Pokazuje svoje nezlopamćenje, i zbog toga prosi milost od Boga. Neka zato otpadnem od neprijatelja mojih prazan. Kao što pravednik koji je pobedio odlazi od neprijatelja s punim rukama, tako pobeđeni grešnik od njih odlazi prazan, nemajući ništa kod sebe.
(6) Neka zato Goni neprijatelj dušu moju. Ove reči imaju sledeći smisao: neka padnem u ruke đavolu, ako sam učinio nešto od gore rečenog! Ako sam učinio to ili nešto drugo, neka pre smrti ne budem oslobođen od greha.
(7) Uzdigni se u krajevima neprijatelja mojih, tj. među najjačim od mojih neprijatelja, jer krajevi označavaju tvrđave. Podigni se, Gospode Bože moj, zapovešću koju si zapovedio. Tim rečima jasno blagovesti o bogojavljenju Spasitelja.
(8) I sabor naroda okružiće Te. Time pak jasno pokazuje veru u Njegovoj Crkvi. Iza njega se na visinu vrati – za njega, tj. za sabor. Pod rečima: na visinu podrazumeva ili časni Krst na koji je Hristos uzneo naše grehe ili ushođenje na nebo, jer uđe… da se pojavi pred licem Božijim radi nas (Jevr. 9; 24).
(9) Sudi mi, Gospode, po pravdi mojoj. Ponovo moli da ga spase od neprijatelja, moleći za milosrđe onim, što je učinio.
(11) Koji spasava prave srcem. Budući da Ti poznaješ pomisli našeg srca, zato i tražim pomoć.
(12) Bog je sudija pravedan i moćan i dugotrpeljiv. Time se izražava dugotrpljenje Boga Koji, iako i ne oprašta sasvim, odlaže naše kažnjavanje.
(14) Strele Svoje učini palećima. Pod strelama podrazumeva kažnjavanje, a pod palećima one koji su dostojni ognja.
(15) Gle, (neprijatelj) zače nepravdu – to je neprijatelj našeg života. Zatrudne bol, i rodi bezakonje, tj. zamislio je i svoju misao sproveo u delo.
(16) Rov otvori, i iskopa Ga. Pripremivši smrt Spasitelju Hristu, sam se predaje smrti.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.