NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 7
(1) Psalam Davidov, koji pevaše Gospodu za reči Husije, sina Jemejenija (Venijaminia)
 
Sadržaj
 
David je svog prvog prijatelja, Husiju, poslao kod Avesaloma, kako bi se suprotstavio Ahitofelu, koji ga je savetovao protiv Davida. On je napustio Davida i pretvarao se da je izdajnik. Kada je Avesalom zatražio savet od njega i Ahitofela, i kada je Ahitofel predložio da gone Davida, on (Husija) je rekao: ne, jer se ne sme bez dovoljno snaga progoniti onaj, koji je vičan ratovanju. Tim rečima je spasao Davida. David je, kao da ga nije spasla ljudska pomoć, tim povodom ispevao blagodarnu pesmu Bogu, sve pripisujući Njegovoj blagodati a ne nekome od ljudi.
(2) Gospode, Bože moj, na Tebe se pouzdah. Budući da ne očekujem spasenje od čoveka, iako su prekrasne reči Husijine, Ti me onda spasi, kako od pravih neprijatelja, tako osobito i od duhovnog lava koji lovi moju dušu.
(5) Eda li uzvratih onima koji mi nanošahu zla. Pokazuje svoje nezlopamćenje, i zbog toga prosi milost od Boga. Neka zato otpadnem od neprijatelja mojih prazan. Kao što pravednik koji je pobedio odlazi od neprijatelja s punim rukama, tako pobeđeni grešnik od njih odlazi prazan, nemajući ništa kod sebe.
(6) Neka zato Goni neprijatelj dušu moju. Ove reči imaju sledeći smisao: neka padnem u ruke đavolu, ako sam učinio nešto od gore rečenog! Ako sam učinio to ili nešto drugo, neka pre smrti ne budem oslobođen od greha.
(7) Uzdigni se u krajevima neprijatelja mojih, tj. među najjačim od mojih neprijatelja, jer krajevi označavaju tvrđave. Podigni se, Gospode Bože moj, zapovešću koju si zapovedio. Tim rečima jasno blagovesti o bogojavljenju Spasitelja.
(8) I sabor naroda okružiće Te. Time pak jasno pokazuje veru u Njegovoj Crkvi. Iza njega se na visinu vrati – za njega, tj. za sabor. Pod rečima: na visinu podrazumeva ili časni Krst na koji je Hristos uzneo naše grehe ili ushođenje na nebo, jer uđe… da se pojavi pred licem Božijim radi nas (Jevr. 9; 24).
(9) Sudi mi, Gospode, po pravdi mojoj. Ponovo moli da ga spase od neprijatelja, moleći za milosrđe onim, što je učinio.
(11) Koji spasava prave srcem. Budući da Ti poznaješ pomisli našeg srca, zato i tražim pomoć.
(12) Bog je sudija pravedan i moćan i dugotrpeljiv. Time se izražava dugotrpljenje Boga Koji, iako i ne oprašta sasvim, odlaže naše kažnjavanje.
(14) Strele Svoje učini palećima. Pod strelama podrazumeva kažnjavanje, a pod palećima one koji su dostojni ognja.
(15) Gle, (neprijatelj) zače nepravdu – to je neprijatelj našeg života. Zatrudne bol, i rodi bezakonje, tj. zamislio je i svoju misao sproveo u delo.
(16) Rov otvori, i iskopa Ga. Pripremivši smrt Spasitelju Hristu, sam se predaje smrti.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *